8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, март 1, 2024

Ще има ли засилено полицейско присъствие в училищата след случая на агресия във Варна?

Най-четени

Още публикации

Полицията във Варна продължава разследването на двата случая на агресия между ученици. По тях са образувани досъдебни производства за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

„Вече са прегледани всички клипове от агресията срещу непълнолетното момиче. Установени са всички участници на първоначалния клип – общо седем, като едно от тях е малолетно лице. По втория случай, където е ответната агресивна проява от непълнолетни срещу участниците в клипа с агресия, са установени осем лица. Сред тях един е непълнолетен, а останалите – пълнолетни“, обясни комисар Веселин Вълчанов, началник на отдел Криминална полиция в ОДМВР-Варна, предава БТВ. 

Все още не е проведен разпит на пострадалото лице. Не сме изчистили напълно случая. Очакваме да се яви с родител или адвокат, за да се изясни нейната гледна точка. Всички деца твърдят, че причините са детски за агресията. По разследването има доста работа. Прокуратурата ще реши дали да даде лицата на съд. Ще насочим усилията си към деескалация на напрежението между тийнейджърите и да не допуснем нови прояви на насилие спрямо извършителите на агресивни прояви. Имам мероприятия с Регионалното управление на образованието, с управлението на различните училища. Осигурено е по-сериозно полицейско присъствие пред повечето гимназии на територията на град Варна. Считаме, че мерките, които ще вземем, ще предотвратим нови подобни дейност“, допълни той.

„Не съм в детайл защо се е породил конфликтът. Важната стъпка е какво следва и какви са липсите. Стряска ме, виждайки решение в училищните дворове да е полиция, която ще пази. Това са мерките, които чуваме, че предприети“, посочи Яна Алексиева, изпълнителен директор на „Асоциация родители“.

„Насилието не е само в България. Това е световен проблем. Неслучайно навсякъде по света има подобни програми. В България все още не се е стигало до стрелби, но такива случаи имаше в Руската федерация, в Сърбия имаше наскоро стрелба. Това се случва от ученици, които са системно тормозени и виждат единственото решение като убиват“, допълни Иван Игов, училищен психолог.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации