8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, март 4, 2024

Искат удължаване на междусрочната ваканция

Най-четени

Още публикации

Синдикат „Образование“ анализира решенията на националните общински институции в области, в които е обявена грипна епидемия.

В тези области се налага практиката да се въвежда дистанционно обучение, но дали това е релевантно при наличие на около 30 % болни ученици и учители? Решението за въвеждане на онлайн обучение е в интерес на учениците, но дали то кореспондира със способността на учителите да изпълняват служебните си задължения тогава, когато са болни? Очевидно не, пише Пловдив 24.

По този повод Синдикат „Образование“ направи национално изследване, с участие на учители и родители. На въпроса „Правилно ли е решението да се въвежда ОРЕС, при обявяване на грипна епидемия?“ , 89,6 % са отговорили, че не е правилно и само 10 % смятат, че това е добро решение.

Интересен е отговорът на участниците на следващия въпрос „Трябва ли да се осигурява заместващ учител, при онлайн обучение, ако той е болен?“, като само 38,5 % от анкетираните смятат, че трябва да се осигури заместващ учител, а 50,1 % смятат, че не трябва.

По отношение на еднодневната междусрочна ваканция и въпроса „Може ли във връзка с нарастващата епидемична опасност, в интерес на учениците да се удължи еднодневната междусрочна ваканция с няколко дена?“ 69,8 % отговарят, че ваканцията трябва да бъде удължена с 4 дена, до края на седмицата и да бъде от 5 януари до 9 януари. 25, 3 % смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с 2 дена. 2,8 % смятат, че не трябва да се удължава.

Синдикат „Образование“ , във връзка с това изследване смята, че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения. Синдикатът предлага институциите да се възползват от договорените в чл. 39, т.6 от КТД по смисъла на чл. 105 от ЗПУО и чл. 156а от КТ, 5 дена.

СО „Подкрепа“ ще предложи на МОН да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дена, в интерес на опазване здравето на ученици и учители.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации