8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Потвърдиха европейската заповед за арест на Цветан Василев

Най-четени

Още публикации

Апелативен съд – София потвърди заседание определението на градския съд, което даде разрешение по искането на прокуратурата за издаване на Европейска заповед за арест (ЕЗА) на обвиняемия за пране на пари у нас Цветан Василев.

Това е единствената възможна мярка, която би могла да осигури нормално протичане на процесите, водени срещу лицето у нас. Допуска се обоснованото предположение, че Василев е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен, а предвид данните, че се намира в съседна Сърбия, се обосновава и извод, че при неиздаване на ЕЗА, лицето може да се укрие от разследващите власти у нас, допълват още от съда.

Определението на САС е окончателно.

Цветан Василев е подсъдим заедно с още няколко души за фалита на КТБ.

През юли 2014 г. банкерът беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка. Впоследствие той бе обвинен за над 100 престъпления. Обвиненията бяха повдигнати задочно, тъй като Василев успя да напусна страната и оттогава се намира в Сърбия, където получи и политическо убежище. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

През 2022 г. адвокатът на Василев Константин Симеонов съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала негова жалба и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. По думите му тогава – Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговарял на изискванията на Интерпол. Същата година Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия. А през април 2023 г. стана ясно, че Интерпол издирва отново бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации