14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

Колко пари са нужни на едно семейство в България, за да живее нормално?

Най-четени

Още публикации

За издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са нужни 156 лв. повече на годишна база  – за декември 2023 по отношение на декември 2022. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров при  обявяването на резултатите от обичайното наблюдаване на потребителските цени и заплатата за прехрана за четвъртото тримесечие на 2023 година на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. 

С 87 лева на годишна база нараства нужната сума за един работещ и живеещ самичък, добави още той.

Доходът, нужен за прехрана, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база. Необходимият чист месечен приход за прехрана на живота на един работещ, който живее самичък, е 1438 лева, а на тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години – 2588 лева  

Малко под 2/3 от работещите обезпечени лица не доближават заплата, нужна за прехрана – 39,2 % или 1 млн. от лицата са с трудови хонорари до 1000 лева, уточни той. Димитров означи и позитивна наклонност, която сочи, че към 60 хиляди души по-малко по отношение на предходната година са хората, които работят и не получават заплата, нужна за прехрана. От 32,5% на 35,7% се повишава процентът на тези, които са над заплата за прехрана, изясни той.

Общата картина е положителна, всички индикатори го демонстрират, без значение от придвижването на цените и растежа на инфлацията. Макар и позитивната наклонност, която ние отчитаме, тя е доста мудна и слаба, означи още Димитров.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации