11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Първата въздушна линейка ще пристигне днес от Италия у нас

Най-четени

Още публикации

Тази сутрин първата въздушна линейка трябва да излети от Италия към България. Това съобщи в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков.

„Това е нов етап в здравната система и грижата за българите. Това са спасени животи. Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение към друго, ще съдейства в донорски ситуации, ще пренася кръв, органи, лекарства когато и където е необходимо, каза още Денков.

До края на 2026 година страната ни ще разполага с шест хеликоптера.

„Въздушните линейки са ключови за осигуряването на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната. Базите им са така разпределени, че всяка част на България да бъде покрита от поне по два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. златен час, като въздушните линейки ще помогнат да намалим броя на загиналите в злополуки и ще дадат шанс на болните пациенти в животозастрашаващо спешно състояние“, информира още министър-председателят.

Разходите за въздушната помощ за всеки пациент ще се поемат от държавата и помощта ще бъде напълно безплатна.

Премиерът нарече „истинските герои“ летците и лекарите, които ще обслужват медицинските хеликоптери. „Първо се наложи да спасяваме въздушното спасяване. Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше създадено от редовното правителство на Кирил Петков. Но беше закрито от служебните кабинети“, напомни Николай Денков.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации