12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, февруари 25, 2024

Производителите на олио предупреждават за недостиг на слънчоглед

Най-четени

Още публикации

Производителите на олио предупреждават, че в страната има недостиг на слънчоглед, което ще доведе до затваряне на предприятията за производство на олио и ефективни стачни действия на целия бранш.

Водената от правителството политика за тотална забрана на вноса на слънчоглед от Украйна води до липса на суровина, с която работят предприятията за олио, обяснява за пореден път председателят на Сдружението на производителите на растителни масла Яни Янев.

„Производството реколта 2023 година е 1 620 000 тона. Мощностите, които имаме в страната за преработка на слънчоглед са 4 милиона тона“.

Така нареченият лицензионен режим за внос на стоки от Украйна не работи, категоричен е Янев.

„Никаква работа не върши. Украйна в момента не издава лицензии за експорт. Нашето министерство се опита да контролира и издаването на лицензии, като трябваше и всяко искане на украинския износител за лиценз да бъде одобрено от нашето министерство, да се контролират количествата, кой да купува, колко да се купува“.

Производителите на олио са потърсили съдействие от премиера и са предупредили, че 20 000 работещи в сектора са на път да останат без работа и са готови за ефективни протести.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации