8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Важна информация за приема на еврото у нас, ето какво ще стане в магазините

Най-четени

Още публикации

Добрите резултати на търговския сектор са продукт на усилията на екипите на компаниите, които успяват да се справят с предизвикателствата. Това каза Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) по време на събитие, което се проведе по-рано днес, предаде репортер на „Фокус“. Всичко това се случва въпреки регулаторната рамка.

„Голям проблем към момента са регулаторите. Знаете, че част от тях са с изтекли мандати, че предстои смяната им. Много е важно да бъдат избегнати политическите назначения и да бъдат избрани хора с доказан професионален опит и качества, коитo ще вършат безпристрастно своята работа, защото в обратния случай обществото губи доверие в институциите. Красноречив беше примерът с КЗП миналата година“, коментира още Вълканов. 

„Друг щрих от инстуционалната рамка е различното прилагане на едни и същи норми от териториалните администрации на една и съща институция. В един и същ магазин на една и съща компания – в един град едно нещо е окей, а в друг град то е проблем. Няма как това да бъде консистентно прилагане на правилата“, категоричен бе изпълнителният директор на СМТ.

Въвеждането на еврото в България

„Това е тема с висока доза несигурност, която генерира разходи за компаниите, защото те трябва да бъдат готови за това. Тук ще кажа, че компаниите, които са членове на сдружението, са в много голяма степен напреднали в тази подготовка. Имаме вътрешни планове, графици, но всичко това, за да има смисъл като усилия, енергия и разходи – трябва да бъде подплатено от страна на държавата в тази посока, а ние виждаме, че държавните институции не работи с това темпо, което очаква бизнесът от тях, за да има тази предвидимост на рамката, която ще бъде изключително важна за безболезненото въвеждане на еврото. Тук искам да разсея всякакви съмнения, които се прокрадват – приемането на еврото няма да доведе до увеличаване на цените в магазините. Това трябва да е ясно на всички. Особено за големите вериги магазини – това няма да се случи. Има много ясни правила, които са разписани за превалутирането и от тях не може да се мръдне от милиметър. Инфлационната динамика на държавите, които са въвели еврото, не се различава от световната икономика“, коментира Николай Вълканов.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации