10.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, март 4, 2024

Зърнопроизводителите чакат половин милиард до края на седмицата или излизат на протести

Най-четени

Още публикации

Колаж: Будна Варна

Т.нар. „украинска помощ“, т.е. парите, давани от държавата за компенсация на агросектора поради вноса на земеделски продукти от Украйна, да обхване и сектора на зърнопроизводството. За това настояват от няколко седмици зърнопроизводителите, които и проведоха няколко срещи с представителите на държавата, за да представят исканията си. До момента обаче тези искания изглежда не биват чути, а зърнарите готвят ефективен протест и нови блокади на пътни артерии.

„Ние сме в протестна готовност от 3 седмици, откогато пуснахме протестна декларация с нашите искания. До този момент е имало две срещи между нас и министър-председателя (Денков) и министъра на земеделието (Вътев). Очаква се до края на седмицата да проведем още една, трета среща, на която, ако нямаме резултат, ще преминем към ефективни протести“, каза Илия Проданов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Общо исканата сума е в рамките на 500 милиона лева. До тази сума се е стигнало след калкулации между бранша и агроведомството, а в последствие тази сума била „възприета“ и от премиера Николай Денков.

Обаче – „сега остана Министерство на финансите да ги възприеме и да намери тези средства. Ще проведем среща в неделя в 15 часа. Не знам дали ще бъдат намерени тези средства, но границата дали да има масови протести е много тънка, защото колегите са поставени под огромно напрежение, секторът, както всички останали в селското стопанство, е в много тежко положение“, подчерта Проданов.

Той описа и състоянието на сектора – в него имало изключително висока междуфирмена задлъжнялост и огромни загуби. „За последната стопанска година загубата е над 2,5 млрд. лева, което е непосилно да се покрие от стопаните, затова поискахме включването ни в украинската помощ, в която не бяхме включени досега.“

Източник: news.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации