8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, март 5, 2024

Държавата търси вариант за подпомагане на фермерите

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Държавата търси вариант за подпомагане на фермерите по повод техните протести, които са в целия Европейски съюз. Това заяви по време на блиц парламентарния контрол премиерът Николай Денков.

Той заяви, че правителството прави преглед на Бюджета на Министерството на земеделието, като в неделя ще има нова среща с фермерите у нас за търсене на вариант за подпомагане. Той припомни, че тази година в Бюджета са дадени допълнително 500 милиона лева.

По думите му, част от притесненията са основателни и Европейският съюз обмисля отпадане на някои от екологичните изиксквания.

„Това, което се търси, е от една страна решение на европейско ниво да отпаднат някои от екологичните изискваня. Има такова решение, така, че това е едно важно облекчение за фермерите. Всяка от държавите според своите въможности, търси ресурс, който би могъл да се използва, за да подкрепи фермерите. Това, което в момента правим, е преглед на Бюджета, на фонд „Земеделие“, в Земеделското министерство също, за да видим какви допълнителни средства можем да осигурим. В неделя ще имам трета среща с аграрните производители и тогава ще представим мерките, които можем да осигурим за тази година“, добави Денков.

Премиерът разказа за срещата на ЕС в Брюксел, на която са обсъждани и сблъсъкът между Израел и Палестина и земеделските протести.

Отпуснати са 2 милиарда евро за намаляване на мигрантския натиск, част от тях ще се насочат към България. В двустранни срещи Денков е търсил отново подкрепа за приемането ни в Шенген и Еврозоната.

Източник: БНР

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации