8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, март 4, 2024

СБАЛОЗ – Варна открива кабинет за ваксинация срещу човешкия папилома вирус

Най-четени

Още публикации

Кабинет за ваксинация срещу човешкия папилома вирус (HPV) ще бъде открит в Диагностично-консултативния блок на „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД. Това съобщи управителят на болницата проф. д-р Георги Кобаков. Решението да бъде разкрито първото в Североизточна България място за първична профилактика с ваксини за защита от рак маточната шийка е продиктувано от досегашната практика в онкологичната болница, която показва, че няма по-универсален ключ към успешното лечение на онкологичните заболявания и тяхното намаляване от превенцията и профилактиката. СБАЛОЗ – Варна има най-дългогодишната самостоятелна профилактична програма, а в последните години тя се провежда и с помощта на Община Варна. И резултатите не закъсняват – подобряване на показателите за ранно откриване на онкологични заболявания, което води и до тяхното по-ефективно лечение.

Кабинетът ще работи с предварително записване. Според съществуващата нормативна уредба момичетата от 9 до 13 години се ваксинират безплатно. За останалите ваксината не се покрива от здравната каса.

Условието за поставяне на ваксина е момичетата да не са имали полов контакт, обяснява д-р Илиан Иванов, който е ангажиран пряко с новото начинание. Той споделя, че СЗО препоръчва ваксиниране и за момчетата. Причината са доказателствата, че няколко типа HPV са свързани пряко с развитие на различни видове рак при мъжете – рак на пениса, рак на ануса, рак на гърлото. Много от тези видове се развиват тихо и могат да бъдат открити много години след излагане на папилома вирус. Направените проучвания показват, че 4 от 10 случая на рак, свързани с HPV, са при мъже. Това прави профилактиката още по-важна, обяснява д-р Илиан Иванов.

Препоръката на специалиста към дамите, които вече не подлежат на ваксинация, е освен традиционната цитонамазка задължително да правят и тест за наличие на човешки папилома вирус, за да се елиминират и най-малките рискове за развитие на рак на шийката на матката.

От СБАЛОЗ – Варна планират кабинетът за ваксинация срещу HPV да работи активно с личните лекари и педиатрите, за да бъдат родителите на момичетата и момчетата максимално добре информирани за рисковете от зараза с човешкия папилома вирус и възможностите за защита. Веднъж месечно ще бъдат организирани и безплатни беседи с д-р Илиан Иванов. На тях родителите ще бъдат информирани подробно за HPV и вариантите за предпазване от рак на маточната шийка. Д-р Иванов ще отговаря и на въпроси, свързани с ваксинацията. За датите ще бъде публикувана допълнителна информация

Според глобалната стратегия на Световната здравна организация за борба с рака на маточната шийка до 2025 г. всички европейски планове за рак на държавите трябва да включват действия за постигане на минимална цел за скрининг от 70%. До 2030 г. 90% от момичетата следва да бъдат ваксинирани до 15-годишна възраст, 70% от жените да бъдат подложени на скрининг с подходящ високопрецизен HVP тест на 35 и 45-годишна възраст и 90% от жените с цервикално заболяване да получат навременно лечение и грижи.

Според направените проучвания в страни с висок процент на постигната ваксинация има значително намаляване на процента на заразяване с HPV, намаляване на предраковите заболявания и рака на маточната шийка сред ваксинираните жени.

„Нашето лечебно заведение ще продължи да поддържа високия стандарт не само в грижата и лечението на вече засегнатите от онкологично заболяване пациенти, но и в превенцията на рака, защото добрата профилактика и ранната диагностика са по-добри и от най-ефективното лечение“, категоричен е проф. д-р Георги Кобаков.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са, когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.

Снимка: СБАЛОЗ – Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации