5.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, февруари 21, 2024

Все по-малко хора ще могат да си позволят ново жилище

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Държавата продължава да стои с широко затворени очи, наблюдава и вижда какво става с пазара на имотите, но не желае да свърши някаква полезна работа в тази посока. Това коментира в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

„Мога да прогнозирам смело наблюдавайки динамиката на цените на жилищата в Европейския съюз като цяло, и тенденцията, която може да се каже за 2024 година – едно успокояване на цените на жилищата по хармонизирания индекс на потребителските цени. Вероятно жилищното строителство ще продължи, но динамиката вече се затруднява на цените по простата причина, че все по-малко ще стават като цяло хората, които ще могат да си позволят да купуват ново жилище“, обърна внимание Дуранкев.

По думите му в България е налице пълна какофония във финансовите показатели: „Най-неприятната реалност е, че днес едно младо, съвременно семейство не с минимална работна заплата на всеки от тях, а със средна работна заплата, много, много трудно може да си позволи да си купи ново жилище и да го изплаща, като същевременно се храни добре, праща децата си на училище и има допълнителни такси за здравеопазване, неформалните плащания. Забелязва се едно  отдръпване на държавата, което е във вреда и на цялата българска икономика, и най-вече на тези, които се чувстват унижени и оскърбени от целия Преход до този момент“.

Попитан как държавата може да се намеси и какво може да предприема в тази ситуация, икономистът отговори: „Държавата може да се намеси силно и да поизмести малко олигархията с тези десетки и стотици апартаменти на всеки от олигарсите, които са с огромни площи – да въведе прогресивно данъчно облагане върху жилищата. Държавата може да си позволи, както в други европейски страни, да субсидира младите семейства и тези, които живеят с родители. Може да субсидира и тези, които имат по 2-3 деца, и имат малка жилищна площ и т.н., и да се постарае едновременно решавайки техния жилищен проблем, да подпомогне по този начин и самото жилищно строителство.

Третото нещо, което е, нека да не бягаме от него, в много европейски страни има практика държавата сама да се захваща със строителството на жилищата, една практика, която е била и в България десетилетия, и която реши жилищния проблем на големи групи от населението. Така че възможности има. Жилищната нужда в България е остра, не по-малко остра е и нуждата от обновяване на сградния фонд, особено на тези сгради, които са над 50-годишни, и също така обновяване на жилищната инфраструктура: ВиК, електроинсталации и т.н. Въобще този периметър, който се очертава за развитие на жилищното строителство и подобряване на жилището условия в България, е доста широк и бих казал, че ако държавата умело регулира жилищното строителство и задоволяване на жилищните нужди, жилищен балон няма да има“, смята икономистът проф. Боян Дуранкев.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации