5.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, февруари 21, 2024

Бейби бум на родените деца инвитро във Варна

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

25 момичета и 18 момчета. Това е равносметката от родените деца инвитро във Варна за миналата година. А статистиката показва, че това е абсолютен рекорд от началото на общинската програма, която подпомага двойки с репродуктивни проблеми. 

Мариета Тодорова и нейният съпруг мечтаят да станат родители години наред. Но все не се получава. „Нашата история тръгна от 2017 година, когато започнаха опитите за бебе. Не се случваха нещата в продължение на една година. След това посетихме репродуктивен специалист и тогава се установи проблем при мъжа ми. И нещата не бяха никак добри, положението беше сериозно – отчаянието огромно“, разказа тя.

Отчаянието не ги сломява и се записват общинската инвитро програма във Варна. „При нас чудото се случи от третия опит – от последния замразен ембрион и в момента имаме прекрасна дъщеричка, която е на 3 годинки. Това е най-хубавото нещо – програмата наистина помага на много двойки и много хора, които нямат възможност да си го позволят, защото тези манипулации не са никак евтини“, обясни Мариета.

Иванина, също като Мариета, има репродуктивни проблеми от години и се обръща към програмата. Днес е горда майка на две деца. „Кандидатствахме, тъй като бяхме с проблеми и не можехме да имаме дете по нормален път. Първо кандидатствахме към централния фонд, който е държавният, получихме отказ и оттам разбрахме за програмата, която е на местно ниво към нашата община“, сподели тя. Вече е майка на две деца- на 3 години и на 1 годинка.

А за изминалата година инвитро програмата във Варна бележи своеобразен рекорд по новородени. „За миналата година имаме 43 бебета, като превес вземат момичетата. За периода от 2014-та до момента родените ни бебета са 200, повече са момчетата. По изчисления процент на успеваемост, можем да кажем, че за целия период от 2014-а до момента, успеваемостта е 28% при средно 21 – 23% на националния фонд“, отбеляза Анастасия Георгиева от дирекция „Здравеопазване“ в Община Варна.

А интересът става все по-голям. „Ако в началото одобрените ни двойки бяха 40 и няколко – за миналата година са 143, така че интересът към програмата е изключително голям“, посочи тя.

Отпускането на средства за двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през тази година. „Тази програма за нас е и емоционална, но и изключително важна, така че в бюджета на Община Варна отново приоритет е тази програма“, категорична е Георгиева.

Източник: Нова тв

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации