9.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, февруари 28, 2024

Tesla изтегля милиони коли заради проблем

Най-четени

Още публикации

Tesla беше принудена да изтегли около 2,2 милиона автомобила в САЩ, тъй като размерът на шрифта на предупредителните светлини не е правилен.

В един от най-големите ходове от този вид Tesla изтегли почти всички свои американски единици, възлизащи на около 2,2 милиона автомобила, поради твърде малкия размер на шрифта на предупредителните светлини. Това засяга главно функциите за паркиране, спиране и антиблокираща спирачка.

Изтеглянето се отнася най-вече за 2012-2023 Model S на Tesla, 2017-2023 Model 3, 2024 Cybertrucks, 2016-2024 Model X и 2019-2024 Model Y.

За тези превозни средства размерът на шрифта на предупредителната светлина за функциите на спирачката, антиблокиращата спирачка и паркирането е по-малък от 3,2 mm (⅛ инча). Това нарушава Федералните стандарти за безопасност на моторните превозни средства за хидравлични и електрически спирачни системи, както и спирачни системи за леки превозни средства.

Проблемът може потенциално да влоши риска от катастрофи, въпреки че според доклад на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) от 30 януари, Tesla каза, че не знае за наранявания, катастрофи или смъртни случаи, които са настъпили поради този проблем .

Компанията вече започна да пуска безплатна софтуерна актуализация по въздуха, която ще направи размера на шрифта на тези ключови предупредителни индикатори по-голям.

Tesla и проблемите на Model Y и Model 3 със сервоуправление

Tesla също наскоро се сблъска с около 2388 оплаквания относно функцията си за сервоуправление, според отделен доклад на NHSTA.

Няколко собственици на Model Y и Model 3 от 2023 г. отбелязаха, че или изобщо не могат да завъртят воланите, или че действието изисква много повече усилия от преди. Съобщения към водача, показващи, че захранването е деактивирано или намалено, също се появяват заедно с тези проблеми.

Това накара Службата за разследване на дефекти (ODI) да започне предварително разследване във връзка с проблема, където разкри, че свързва една катастрофа с тези проблеми с волана. В конкретния случай шофьорът не успя да завърши десен завой в кръстовище и се блъсна в автомобил.

Според ODI повече от 50 превозни средства вече е трябвало да бъдат изтеглени поради загуба на управление, с още няколко оплаквания за автомобили, блокиращи пътища и кръстовища.

Илън Мъск е лишен от 55,8 милиарда долара (51,67 милиарда евро) пакет от заплати

Наскоро компенсационният пакет от 55,8 милиарда долара на Илон Мъск от Tesla, един от най-големите в корпоративната история на САЩ, беше отменен от съдия от Делауеър Катлийн Маккормик, която го нарече „непостижим“.

Съдията постанови, че огромният пакет е ненужен и дори несправедлив, докато адвокатите на Tesla твърдят, че е помогнал на Мъск да остане ангажиран с компанията.

Според Мъск парите са били за напредък в междупланетните пътувания. „Това е начин да отведем човечеството до Марс. Така че Тесла може да помогне за потенциалното постигане на това.“

Въпреки това, съдия Маккормик посочи в решението си: „Пометени от реториката на „всичко нагоре“ или може би озадачени от призива на Мъск за суперзвезда, бордът никога не зададе въпроса за 55,8 милиарда долара: Беше ли изобщо необходим планът, за да задържи Tesla Мъск и да постигне целите си?“

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации