8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, март 4, 2024

Кога се очаква да премине грипната вълна?

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Грипът продължава да е голям проблем в страната, но действително пикът мина. Анализите показват намаляване на циркулацията с десетина процента. Първенци остават София област, Габрово и Пазарджик, но при тях намаляването на заболеваемостта е много видимо. До голяма степен се дължи на мерките за ограничаване на циркулацията на вируса.

Това заяви в студиото на „България сутрин“ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В по-малка степен намаляват случаите в Бургас, Варна, Пловдив и Перник.

Намаляващата заболеваемост в страната ще се запази в следващите седмици – в продължение на още два месеца, стана ясно още от думите ѝ.

Проф. Христова подчерта, че е много важно сега да се спазват мерките: В максимума сме на циркулацията, има огромен брой болни. В следващите 2-3 седмици е важно строго да се спазват противоепидемичните мерки.

Данните в НЦЗПБ показват абсолютно доминиране на грип тип А. От миналата седмица се наблюдава съществено повишение при тип Б. Оказва се, че симптоматиката е твърде сходна, като в някои случаи при тип Б има по-тежко протичане и усложнения.

„При грипа остава суха и продължителна кашлица, която води до болки в гръдните и коремните мускули“, отбеляза проф. Христова.

Вече по-малко мислим за Ковид-19, но в НЦЗПБ продължават да доказват немалък брой случаи. Умерено повишаване на случаите е наблюдавано през ноември. След това плавно случаите са намалявали. В момента коронавирусът е на ниско ниво, но продължава да циркулира, обясни гостът.

„Не се тестваме достатъчно, но в сравнение с миналото се тестваме повече. Има хубава тенденция на разумна осъзнатост. Хората разбраха, че за грип има много ефикасни средства, които буквално на другия ден те вдигат на крака. Тестовете са достъпни в аптеките, не всеки може да стигне до лекар. Ваксинацията за грип тази година беше на по-високо ниво. Сега все повече се носят маски на обществени места“, каза още проф. Христова.

Тя очаква към края на март да затихне грипната вълна у нас. Остава опасността от морбили, но все още нямаме доказан случай. Скарлатината стои на нива от около 300 случая на седмицата, а варицелата – между 700 и 900 случая на седмица.

Източник: bgonair.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации