11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, март 1, 2024

Териториите на „Шкорпиловци“ и „Галата“ във Варненско стават по-големи

Най-четени

Още публикации

Колаж: Будна Варна

Териториите на две защитени зони във Варненско – „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“, стават по-големи.

Това каза  директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в крайморския град Ерджан Себайтин. Това става по директивата за хабитатите и опазването на местообитанията на различни видове животни и растение.

Освен това под защита са и зоните „Река Камчия“ и „Голяма Камчия“. В „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“ се запазват определените вече режими, допълни Себайтин. Първата зона вече стига почти до град Бяла. „Галата“ е разширена към сушата.

По думите на Себайтин дебатът дали двете зони трябва да бъдат разширени се води от години, но целта е да бъдат опазени местата, където птиците се размножават и отглеждат малките си.

Разликата между защитена зона и парк е много голяма, припомни директорът на РИОСВ. Природните паркове и резерватите се обявяват по Закона за защитените територии, докато защитените зони са определени и обявени по Закона за биологичното разнообразие.

В парковете и резерватите режимите за опазване на природата са много строги и там не се позволяват почти никакви човешки дейности. В защитените зони се допуска по-сериозно човешко присъствие, дори е възможно строителство, след преценка от екоинспекцията.

На територията на РИОСВ-Варна имаме един природен парк – „Златни пясъци“, допълни Себайтин. В региона се намират и два строги резервата – „Камчия“ и „Калиакра“. Освен това има пет поддържани резервата – „Киров дол“, „Върбов дол“, „Калфата“, „Балтата“ и „Вълчи преход“.

„В тях могат да се извършват единствено дейности, свързани с поддръжката на самия резерват, докато в строгите резервати дори и това не е допустимо. В защитените зони, които са обявени по НАТУРА, собствениците на земи могат да орат, да сеят и жънат“, посочи Себайтин.

Нерядко в тях попадат и села. Всеки отделен случай обаче се разглежда отделно, допълни директорът на РИОСВ. По думите му това се налага, за да е ясно дали това, което иска да прави собственикът, няма да наруши околната среда или някое специално местообитание.

„Във Варненско има и защитени морски територии“, разказа още Себайтин. По думите му в тази категория са „Аладжа банка“, част от „Галата“ и „Батова“. „На територията на дирекцията, която отговаря и за област Добрич, попада и резерватът „Калиакра“, чиято морска част е на 200 метра навътре.

Върху нашите зони не са наложени големи забрани, което не е валидно за „Аладжа банка“, която е точно пред „Златни пясъци“, допълни Ерджан Себайтин.

Източник: БТА

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации