6.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, февруари 29, 2024

Кроасан и вода за уста могат да дадат положителна проба за алкохол

Най-четени

Още публикации

Възможно ли е да пием лекарства за простуда и грип, а полеви тест за наркотици да открие кокаин в организма ни? Подобно обяснение чухме от изпълнителката Диона, след като беше хваната да шофира с положителна проба за наркотици.

След това кръвната ѝ проба потвърди наличието на кокаина, а прокуратурата ѝ повдигна обвинение.

Наш екип направи експеримент – има ли лекарства без рецепта, храни и напитки, които биха могли да отчетат положителен резултат. 

Проверяваме как тестовете реагират на продукти, за които се твърди, че дават положителни резултати. За целта използваме същите тестове и дрегер като тези, с които проверяват полицаите. Проверката ни е консултирана с Тенчо Тенев, който е съветник на премиера по пътна безопасност и бивш началник на „Пътна полиция“ към СДВР.

„Нашата полиция е оборудвана с тези апарати и те са изключително точни. Преди изпробвахме с дръг тест 3000, сега с 5000. И в предишните имаше моменти в които се отчиташе положителна проба за наркотици, но след кръвната проба се отчита, че няма наркотици в кръвта. Основно се оправдават, че са изпили някакво лекарство. Aко наистина са употребили лекарства, по-добре да дадат кръвна проба. В повечето случаи виновните водачи, когато са употребили алкохол, биват изпробвани няколко пъти“, каза Тенчо Тенев.

В експеримента проверяваме как реагират полевите тестове на комбинацията от противогрипно лекарство и саше срещу простуда. С тези лекарства изпълнителката Диона оправда отчетената положителна проба за наличието на наркотици в организма ѝ

„Защото това е проблем. Човек може да взема лекарство без да знае, без да внимава и да го спрат за проверка или да стане ПТП и той да се окаже положителен за наркотици“, каза Робърт Ахабабиан, вносител на тестове за алкохол и наркотици.

В експеримента ни се включват доброволци и се тестват най-разпространените лекарства, които човек може да си купи от аптеката без рецепта. Предварително правим полеви тестове за наличието на наркотици на всички, за да се уверим, че са отрицателни.

Първият доброволец изпива комбинацията от противогрипното лекарство и саше срещу простуда. Следващият доброволец пие лекарство за главоболие. Особеното е, че съдържа кодеин. Според Ахабабиан това може да повлияе резултата.

Проверяваме въздействието и на още две противогрипни сашета. В първото активната съставка е парацетамол, а във второто псевдоефедрин.

Тестваме също какъв резултат отчитат пробите, след като сме пили енергийни напитки. Смесваме три различни, основната съставка в тях е кофеинът.

За тези експерименти изчакваме 30 минути, за да може приетите лекарства, напитки и храни да бъдат усвоени от тялото. След това правим отново тест.

И двата теста не реагират на комбинацията от противогрипното лекарство и саше срещу простуда и не отчитат наркотици в организма. За останалите противогрипни сашетета, както и за енергийните напитки резултатите са отново отрицателни. 

При болкоуспокояващото с кодеин обаче не е така. В листовката му пише, че може да причини замайване и сънливост, поради, което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини.

„Този кодеин в тялото веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият“, посочи Робърт Ахабабиан.

Ако след прием на лекарство, тестовете отчетат алкохол или наркотици, отговорността е наша. От Министерството на здравеопазването посочват, че съдържанието и специални предупреждения за всеки лекарствен продукт са описани в листовката. А пациентите трябва да са запознати със съдържанието ѝ, независимо дали лекарството е предписано от лекар, или не.

„Определени храни съдържат много малка концентрация на алкохол. Но това също е предпоставка да си създадете излишни проблеми“, допълни съветникът на премиера по пътна безопасност.

Правим и тестове с дрегер. Доброволецът изяжда един кроасан. В състава му има малко количество етилов алкохол. След половин изяден кроасан, доброволецът отново прави тест и този път дрегерът показва 0,21 промила.

„Проблемът е, че ако остатъкът от храната, в който има алкохол, все още ти е в устата и духаш с дрегер, който няма защита за такова нещо, той ще покаже алкохол. Във всяко едно указание на дрегерите пише, че трябва да са минали поне 15 минути след последното хранене, пиене или каквото и да е“, обясни Робърт Ахабабиан.

Ще се изумите какво показа тестът ни за алкохол след жабурене с вода за уста.

„Тестовете, с които е извършен експериментът, са идентични с тестовете, които се използват от полицията. Експериментът е меродавен. Този експеримент показва, че противогрипните сашета, използвани в него, няма да дадат положителни резултати“. Това коментира в „Тази сутрин“ проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Централна клинична лаборатория в Александровска болница, след като изглед експериментът на bTV.

“Винаги има остатък в устната кухина след прием, затова трябва да се изчака. Необходимо е и време, за да попадне в кръвта“, посочи още той.

„Кодеинът е пролекарство. Той в организма от ензимните системи се превръща в морфин, след това се позитивира и от тестовете, и от потвърдителния резултат. Това са лекарства, които се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции. Много внимателно трябва да се четат листовките“, коментира проф. Свинаров.

„Тестовете са чувствителни и трябва да сме много внимателни какво консумираме, преди да седнем зад волана“, посочи още той.

Източник: БТВ

Кадър: БТВ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации