21.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, май 7, 2024

Втори ден с блокирани пътища заради земеделските протести

Най-четени

Още публикации

Земеделските производители в страната протестират втори ден като блокират ключови пътни артерии.

Фермери блокираха пътищата, водещи към граничните пункт „Кардам“ и „Дуранкулак“, пътя Добрич – Силистра, както и главния път София – Варна при село Шереметя.

Протестиращите от Пловдивско блокираха кръговото кръстовище край село Труд на пътя за Пловдив – Карлово. 

Около 100 фермери от област Кърджали участват в протеста на земеделските производители на пътя Хасково – Димитровград. Бойко Синапов, председател на сдружение „Обединени български животновъди“, обясни, че фермерите искат оставката на земеделския министър, защото той не е изпълнил поетите ангажименти:

„Подкрепихме го, когато политиците не искаха да го направят министър, но той твърдо показа, че не може да се справи с тази ситуация“. 

Бойко Синапов, председател на сдружение „Обединени български животновъди“, обясни, че фермерите искат оставката на земеделския министър, защото той не е изпълнил поетите ангажименти.

Очаква се фермерите от Кърджали да блокират в петък част от пътя за Гърция.

Преговорите тази вечер с правителството не означават край на протестите, ако все още неясните предложения не удовлетворяват земеделските стопани. 

Това заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара по време на протеста, затворил главния път София – Варна при великотърновското село Шереметя. Седемте законопроекта за земеделския сектор са основата за преговорите, заяви Караколев:

„Законите са единственото дългосрочно средства, с което ние да направим работата на земеделските производители по-устойчива“.

Няма да отстъпим от финансовите си искания за подпомагане на различните земеделски отрасли, посочи Караколев:

„Въпросът е, че ние трябва да видим как правителството си ги представя“.

В Ловешко отново блокираха главните пътища София-Варна и София- Русе на пътните възли „Абланица“ и „Боаза“, и на изхода на Луковит. Зърнопроизводителите от Ловеч се разграничиха от твърденията за искана оставка на министъра. 

Зърнопроизводители блокираха изхода от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“ край т. нар. птицекомбинат. Радослав Христов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите заяви, че не е оптимист за срещата при премиера Николай Денков тази вечер и протестите ще спрат, само ако има пълно удовлетворяване исканията на бранша. Христов акцентира, че не настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев. 

В Плевенско протести блокираха пътищата София-Русе при Славяново и Плевен – Ловеч при Брестовец.

От Съюза на зърнопроизводителите в Бургас също се разграничиха от твърденията за искана оставка на земеделския министър.

В Ямболска област са затворени и трите изхода към АМ „Тракия“, както и пътят между Ямбол и Сливен. 

200 селскостопански машини блокират международните пътища край Хасково. Няма образувани колони от автомобили. Движението се отклонява по обходни пътища. 

В националните протести се включиха и земеделски производители от Благоевград, Кресна, Сандански, Петрич и Симитли.

Производители от област Враца блокираха със селскостопанска техника пътя между Мизия и Оряхово към граничния пункт с румънския град Бекет. И днес, както вчера, няма задръстване от ТИР-ове. Освен зърнопроизводители и животновъди, във Врачанско протестират и пчелари.

В област Сливен е блокиран пътният възел Петолъчката.

Три са местата, където за втори ден земеделски производитеи от Кюстендилско протестират – на пътя Кюстендил – Дупница на разклона за с. Слощошица, на изхода на Дупница посока София при Пиперево и паметника на Дупнишката комуна и при Сапарева баня – на изхода за кв. „Гюргево“ и пътя за Самоков. Протестиращите при бензиностанцията за Слокощица са разположили тежка техника от двете страни на пътя и по близките ниви.

Източник: БНР

Снимка: Юзджан Мусов

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации