11.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, март 2, 2024

Варненския зам.-кмет по финансите: Бюджет 2024 е реалистичен за разлика от предизборния от 2023-а

Най-четени

Още публикации

Програмата на кмета на Варна Благомир Коцев и на новата общинска администрацията е много амбициозна. 100 милиона лева са гласувани за Варна по Инвестиционната програма на Министерство на финансите за общински проекти. Отделно средства ще бъдат осигурени и по Националния план за възстановяване и устойчивост. Със средствата ще реализираме проекти, които са важни за града. Това заяви в интервю за Радио Варна заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов.

В изборни години бюджетите се правят да изглеждат по-красиви. Когато обаче встъпихме в длъжност установихме неизпълнение на голяма част от бюджетните пера, категоричен бе Рафаилов.

Той напомни, че гръмкото число от 742 млн. лв. бюджет за 2023 г., изготвен от предходната администрация и гласуван от предишния състав на Общинския съвет, включва и дългово финансиране. Ние сме направили изпълним бюджет, който балансира между приходната и разходната част без да дава нереалистични очаквания на хората, коментира още Рафаилов. 

Рафаилов развенча спекулациите относно средствата за общинската инвитро програма за 2024 година. По думите му в бюджета за миналата година са били заложени повече пари, но те не са били усвоени. 

В действителност, тази година ще има повече средства в сравнение с изразходваните през 2023-а, каза заместник-кметът. Той подчерта, че при изчерпване на заделените средства ще бъдат намерени допълнителни, които да обезпечат нуждите на двойките с репродуктивни проблеми, търсещи подкрепа.

Подобен е казусът и с Капиталовата програма на Община Варна. От заложените през миналата година 227 милиона, са изпълнени проекти за едва 75 милиона лева.


През тази година залагаме 160 млн. лв., защото искаме да направим изпълним бюджет, подчерта още Рафаилов. 

По думите му има значителни резерви в събираемостта на приходната част в бюджета. Несъбраните просрочени вземания от граждани и фирми са в размер на 47 млн. лв., като на година са събирани по 2,5 млн. лв. Амбицията ни е да увеличим събираемостта със 100% и през тази година постъпленията от просрочени вземания да достигнат 5 млн. лв., коментира заместник-кметът. 

Той отбеляза, че събираемостта на данък-сгради и такса-смет в община Варна е около 80%. Индикатор за добре свършена работа е достигането на 90% събираемост, което се надяваме да постигнем, коментира Рафаилов. Той подчерта, че мерките, които се дискутират, са меки, а не репресивни. 

Бюджетът в момента се разглежда в комисиите към Общинския съвет, предстои да бъде одобрен и на сесия. 

Снимка: Live.varna.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации