8.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, март 4, 2024

Общините във Варненско се обединяват, за да изградят общи приюти за бездомни кучета

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Общините във Варненска област се сплотяват, с цел да изградят общи приюти, в които да се грижат за бездомните кучета. Това стана ясно по време на втората среща на кметовете на общините, проведена по самодейност на регионалния шеф проф. Андрияна Андреева. Домакин беше кметът на Вълчи дол Калоян Цветков.

Макар и в друга степен общините се сблъскват с едни и същи проблеми в опитите си да понижат популацията от бездомни животни. Присъстващите кметове споделиха, че цената за кастриране, чипиране и оебзпаразитяване на бездомните кучета става все по-висока и към този момент доближава 150 лв. на животно. Като цяло издръжката на бездомно куче е в пъти по-скъпа от тази на дете в детска градина, пресметнаха те.

В същото време кастрирането няма смисъл, до момента в който хората не престават да изхвърлят на улицата поколението на домашните си любимци. Зам.-кметът на Аксаково Десислава Стоянова пък показа, че живеещите във вилните зони край селата гледат кучетата си сезонно и ги изоставят наесен. “ Напролет идват в лятната си къща с новородено куче и го гледат до есента. Когато зазимят вилата, отварят вратата, изгонват към този момент порасналото животно и се прибират в града “, изясни тя.

Затова в Аксаково водят все по-активна политика да убеждават стопаните да кастрират женските домашни кучета. “ Такава самодейност за непринудено кастриране би трябвало да има във всички обитаеми места в региона “, разяснява проф. Андреева.

Интересни образци споделиха кметовете на Белослав и Суворово. Те се сблъскали с измамници, които употребяват избрани текстове в Закона за отбрана на животните, с цел да източват общинските бюджети с мними бездомни животни в неволя.

Зам.-кметът на Долни чифлик Станка Тодорова пък показа добър образец: жителите на един от обществените домове в общината по лична самодейност почнали да се грижат за животните, които постоянно били оставяни до тяхната постройка. Хранели ги, къпели ги, разхождали се с тях. Така, обгрижени, животните постоянно намирали нов дом и осиновители. Общуването с животните се отразявало добре и на хората от вкъщи, които са диагностицирани с разнообразни дефицити.

Оказа се, че най-сериозен проблем с бездомните кучета имат точно домакините във Вълчи дол. Една от първите задания на новоизбрания кмет на общината Калоян Цветков била да провежда преброяването им. Оказало се, че животните по улиците на 22-те села на общината са над 500. На места те се движат на глутници и са рискови. Затова Калоян Цветков е подготвен да подари собствен парцел за създаване на подслон за бездомни кучета. Сградите на тогавашната овцеферма са с обща повърхност от към 1700 кв. м. Идеята е приютът да обслужва 3 общини – Вълчи дол, Провадия и Ветрино. “ Това е единственият метод да осигурим финансиране за създаване на подобен подслон и най-много съответна прехрана за същинска грижа за четириногите “, изясни кметът на Ветрино доктор Димитър Димитров, за който въпросът е директно обвързван с опита му на ветеринарен доктор.

В Суворово и Девня също работят по план за общ подслон. Теренът към този момент е избран, до края на февруари ще дойдат и контейнерите, в които ще бъдат оборудвани офис, манипулационна и склад.

По самодейност на регионалния шеф проф. Андрияна Андреева работна група от експерти по запазване на околната среда, ветеринари и адвокати ще изготвят разбор и предложение до Националното съдружие на общините за законодателни промени, които да оказват помощ против “ вноса “ на бездомни кучета от прилежащи общини.

Транспортът сред наслените места в региона също е сред  “ безконечните “ проблеми за дребните общини. Всички от присъстващите кметове и представители на администрациите бяха единомислещи, че доста от жителите на селата нямат достъп до публичен превоз, с който да пътуват до общински център или непосредствен град. Така те не могат да стигнат до доктор, до аптека, до институции или даже до магазин за ежедневни артикули. Причината: Транспортните компании отхвърлят направления, по които пасажерите са малко, а разноските – от ден на ден.

Решението, съгласно кметовете, е да бъдат отпускани дотации от държавния бюджет за междуселищни пътнически транспорти във Варненска област.

Зад концепцията застанаха регионалният шеф проф. Андрияна Андреева и зам.-областният шеф Огнян Рачев, който също беше на срещата във Вълчи дол.

“ В утринните часове рейсовете Белослав-Варна са препълнени, само че за идващите курсове  са съвсем празни, и линията е губеща “. Така кметът на община Белослав Деян Иванов  подкрепи концепцията за интегрирана транспортна скица за цялата страна.

Следващата среща на кметовете от региона ще е във Варна, а тематиките: опазване на здравето и европейско финансиране.

Източник: varna24.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации