17.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Делото срещу Иван Портних влиза в съда

Най-четени

Още публикации

Колаж: Будна Варна

Разпоредителното заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро е насрочено за днес. Подсъдими са трима души, сред които бившия кмет на морския град Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, което е довело до немаловажни вреди на околната среда. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева, предаде Дарик.

На Портних е повдигнато и друго обвинение, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на възложената му работа, поради което е последвала значителна повреда в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Подсъдим за замърсяването е също управителят на компанията „БТ-Инженеринг” Ботьо Табаков. Фирмата е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Заедно с Табаков пред съда ще застане и служителката му Цветанка. Тя е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на тръбопровода в езерото. На двамата са повдигнати обвинения за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието за това е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

На разпоредителното заседание пред Варненския окръжен съд трябва да бъде решено по какъв ред ще протече делото, ще бъде ли искан отвод на съдебния състав, както и дали на досъдебното производство са допуснати процесуални нарушения, които нарушават правата за подсъдимите.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации