16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

ВиК – Варна се похвали с 5 млн. лв. печалба за миналата година

Най-четени

Още публикации

Общата стойност на инвестициите, които „ВиК – Варна“ ООД ще направи в различни обекти на територията на Варненска област през тази година, надхвърлят 7 млн. лева. Това стана ясно на среща между директора на дружеството Веселин Русев и областния управител проф.Андрияна Андреева.

Ръководството на компанията е инициирало срещи с по-голямата част от кметовете на общини от Варненска област, като са били постигнати договорености за няколко проблемни зони.

В рамките на тази година ще продължи работата по осъществяването на връзка от водопровод „Камчийски пясъци“ до населени места в община Аврен. Ще бъдат проучени вариантите и при техническа възможност  ще се осъществи водоподаване от сондажа в с. Венелин към с. Садово, за да се облекчи водоснабдяването на Аврен. Тази стъпка е част от усилията на ръководството на „ВиК – Варна“ да се облекчи положението на селата, които през лятото са с режим на водата.

Актуални за общината са проблемите с водоснабдяването на с. Солник, за което е нужно независимо захранване. Проектирането, в което участват и специалисти от ВиК – Варна е пред финализиране. Работата по него ще започне след осигуряване на финансиране.

С оглед на проблемите с водоснабдяването на с. Баново и по желание на Община Суворово ще бъде подменена тръбата, захранваща селото от водоем, дълга 1,5 км.

В Община Вълчи дол възможно най-бързо ще бъде въведен в експлоатация изграден вече сондаж, който ще захранва селата Страхил, Звънец, Войводино, Брестак и част от град Вълчи дол.

Инвестиционната програма на „ВиК – Варна“ в община Провадия е на стойност 261 500 лева. По-важните обекти от тях са подмяната на напорен водопровод Ф200 от ПС „Черковна-2“ до РШ „Неново“, реконструкция на канализация на ул. „Бойко Желев“, доставки и монтаж на 5 помпени агрегата на стойност над 100 000 лв и др.

По предварителни данни, ръстът на печалбата на водното дружество спрямо 2022 г. ще бъде над 2 пъти. При отчетени 2 320 000 лева преди данъчно облагане за 2022 година, предварителните разчети на дружеството след една година управление на новия ръководен екип сочат печалба от 5 млн. лева за 2023 г. С тази печалба „ВиК – Варна“ има шанс да се превърне в дружеството-отличник във водния сектор за 2023 година. Към края на миналата година дружеството няма просрочени задължения към персонала, бюджета, доставчиците, банките и към други контрагенти.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации