17.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, май 20, 2024

Nvidia задмина Google и Amazon

Най-четени

Още публикации

Nvidia надмина Alphabet (холдингът, който притежава Google) по пазарна капитализация, само ден след като изпревари Amazon.

Блумбърг съобщава, че акциите на производителя на чипове вече струват 1,83 трилиона долара, като надминават с малко пазарната капитализация на собственика на Google от 1,82 долара. Това прави Nvidia четвъртата най-скъпа компания в света след Microsoft (3,04 трлн. долара), Apple (2,84 трлн. долара) и Saudi Aramco. Понастоящем компанията произвежда чипа H100, който захранва по-голямата част от използваните днес LLM, включително ChatGPT на OpenAI и по-голямата част от проектите за изкуствен интелект на Microsoft, Meta и Amazon.

Най-големите технологични компании в света участват в надпревара във въоръжаването с чипове за изкуствен интелект, като всяка от тях се надява да създаде свой собствен чип за графичен процесор, за да разбие виртуалния монопол на Nvidia.

По ирония на съдбата, най-големите продажби на чипове за изкуствен интелект на Nvidia идват от същите тези компании.

Базираната в Санта Клара фирма е близо до пускането на още по-мощен чип за изкуствен интелект – H200, който има по-голям капацитет на паметта и пропускателна способност от своя предшественик.

По-рано този месец Ройтерс съобщи, че Nvidia е инвестирала 30 млрд. долара в звено, което се занимава с подпомагане на други компании да създават свои собствени чипове за изкуствен интелект. Това означава, че дори ако компаниите изберат да създадат свои собствени чипове за изкуствен интелект, Nvidia може да получи дял.

Междувременно преки конкуренти като Intel и AMD работят по свои собствени мощни чипове, които биха могли да съперничат на H200.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации