16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, април 28, 2024

Европейската комисия започна официално производство срещу TikTok

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Европейската комисия откри официално производство, за да прецени дали TikTok може да е нарушило Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани със защитата на малолетните и непълнолетните лица, прозрачността на рекламата, достъпа на изследователите до данни, както и управлението на риска от проектиране, предизвикващо пристрастяване, и вредно съдържание.

Това става въз основа на предварителното разследване и на анализ на доклада за оценка на риска, изпратен от TikTok през септември 2023 г., както и на отговорите на TikTok на официалните искания на Комисията за информация (относно незаконното съдържание, защитата на малолетните и непълнолетните лица и достъпа до данни).

Работата ще се съсредоточи върху следните области:

Спазването на задълженията по Законодателния акт за цифровите услуги, свързани с оценката и смекчаването на системните рискове по отношение на действителните или предвидимите отрицателни последици, произтичащи от проектирането на системата на TikTok, включително алгоритмичните системи, които могат да стимулират поведенческите зависимости и/или да създадат т.нар. „ефекти от отвора на зайци“.

Такава оценка е необходима, за да се противодейства на потенциалните рискове за упражняването на основното право на физическо и психическо благосъстояние на лицето, зачитането на правата на детето, както и неговото въздействие върху процесите на радикализация. Освен това въведените в това отношение смекчаващи мерки, по-специално инструментите за проверка на възрастта, използвани от TikTok за предотвратяване на достъпа на малолетни и непълнолетни лица до неподходящо съдържание, може да не са разумни, пропорционални и ефективни;

Спазването на задълженията по Законодателния акт за цифровите услуги за въвеждане на подходящи и пропорционални мерки, за да се гарантира високо равнище на неприкосновеност на личния живот, безопасност и сигурност за малолетните и непълнолетните лица, особено по отношение на настройките по подразбиране за неприкосновеност на личния живот на малолетните и непълнолетните лица като част от проектирането и функционирането на техните системи за препоръчване;

Спазването на задълженията по Законодателния акт за цифровите услуги за осигуряване на надеждно хранилище за рекламите, представяни в TikTok, с възможност за търсене;

Мерките, предприети от TikTok за повишаване на прозрачността на неговата платформа. Разследването се отнася до предполагаеми недостатъци при предоставянето на достъп на изследователите до публично достъпните данни на TikTok, както е предвидено в член 40 от Законодателния акт за цифровите услуги.

Ако бъдат доказани, тези пропуски биха представлявали нарушения на някои членове от Законодателния акт за цифровите услуги. Сега Комисията ще проведе задълбочено разследване като приоритетен въпрос. Откриването на официално производство не предопределя резултата от него.

След официалното откриване на производството Комисията ще продължи да събира доказателства, например чрез изпращане на допълнителни искания за информация, провеждане на интервюта или проверки.

Законодателният акт за цифровите услуги не определя законоустановен срок за прекратяване на официалното производство. Продължителността на задълбоченото разследване зависи от няколко фактора, включително сложността на случая, степента, в която засегнатото дружество сътрудничи на Комисията, и упражняването на правото на защита.

TikTok беше определен за много голяма онлайн платформа (VLOP) на 25 април 2023 г. съгласно Законодателния акт на ЕС за цифровите услуги, след като обяви, че има 135,9 милиона активни потребители месечно в ЕС. Като VLOP, четири месеца след определянето си, TikTok е трябвало да започне да спазва редица задължения, определени в Законодателния акт за цифровите услуги.

От 17 февруари Законодателният акт за цифровите услуги се прилага за всички онлайн посредници в ЕС.

Източник: Moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации