12.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Феноменален дебют за България на Световно първенство по ветроходство

Най-четени

Още публикации

През изминалата седмица бе проведено тазгодишното първенство на много атрактивния за много ветроходци клас SB20. Този клас ветроходни състезателни яхти са изключително комплексни и изискващи към екипажа във всякакви времеви условия – както тактически, така и физически. 

България беше представена от екипаж от трима състезатели – Любен Тенекеджиев и братята Иво и Любен Тодорови, и тримата – състезатели от Яхт клуб “Порт Бургас”. През изминалата 2023 година, техните имена стават много известни на световната ветроходна сцена, като част от екипа на състезателния отбор “Шоколад” (Chocolate Racing Team), който спечели една от най-старите и най-елитни яхтени надпревари в света – Rolex Middle Sea Race в клас “ORC 2” и завърши втори в клас “IRC 2”, състезавайки се с екипажи oт абсолютни професионалисти. 

Българският отбор стартира първия ден с четири гонки, в които спечелиха една, а на друга завършиха на трето място. Определено беше мечтаното начало. Това е техният абсолютен дебют, но още от началото дадоха сериозна заявка, която не беше подмината от по-опитните и професионални състезатели. 

“Мислим, че конкуренцията ще е страхотна, защото в първенството участват много добри състезатели. Ще бъде трудно за нас. Ще се стремим да запазим самообладание, без да се надценяваме във всяка гонка”, коментира шкиперът на екипажа Любен Тенекеджиев. 

Така и направиха, след втория ден, те бяха на седмо място и първи в групите “Под 25 години” и “Коринтиан”(непрофесионалисти). Момчетата изправиха ветроходната общност в България на крака в този нов за държавата ни клас. Разбира се, във втората половина на състезанието, конкуренцията се засили, защото всеки се бори за най-добрия възможен резултат, а нашите момчета задържаха убедително своята позиция в топ 10 в света. 

Така, след четири състезателни дни на спортен трепет, момчетата завършиха девети в жестока конкуренция на професионалистите. Но имаше и нещо повече. В групите ‘’Под 25 години’’ и “Коринтиан”, те завършиха на второ място, развявайки българския флаг на подиума в Дубай. 

Невероятно усилие и умения от световен клас, демонстрирани от тези млади момчета, които за пръв път се състезават с такава яхта на първенство, и то – Световно. Това показва потенциала на българския ветроходен спорт и доказва нуждата той да бъде промотиран и развиван, за да може трибагреникът ни да се вее гордо на най-престижните ветроходни сцени в света.

Снимка: Яхт клуб “Порт Бургас”

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации