16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, април 29, 2024

И Красен Кралев скочи срещу перките: Ще убият морето!

Най-четени

Още публикации

И Красен Кралев от ГЕРБ скочи срещу законопроекта за изграждане на вятърна електроцентрала в Черно море. Към момента срещу законопроекта се обявиха от БСП и „Възраждане“.

„Като човек, свързан дълбоко с морето, като депутат от град Варна и член на парламентарната комисия по туризъм, не мога да остана безучастен към разразилата се дискусия относно Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства“, казва той в Трибюн.бг.

„Личното ми мнение като варненец, човек свързан с морето и народен представител е, че този законопроект трябва да бъде оттеглен. И, ако изобщо бъде върнат за ново разглеждане, е необходимо да премине през много широко обществено обсъждане.“

„През последните седмици се чуха много, при това изключително аргументирани мнения, против този законопроект

Постъпиха и множество официални становища, повечето от които също изказват сериозни аргументи „против”. И ние сме длъжни да отговорим на всяко едно от тях! И да направим изключително обстоен анализ както на позитивните, така и за негативните ефекти, които приемането на този закон би имало за икономиката, туризма, риболова и околната среда.

Трябва да признаем, че доскоро нямаше прозрачност и комуникация със секторите, които законопроектът засяга – най-вече туризъм и рибарство.

Ивайло Мирчев от ДБ инициира кръгла маса по темата, но едва след като законът беше приет на първо четене. Нещо повече – той замина за Украйна и не отиде на свиканата от него кръгла маса, за да се срещне с браншовите  и екологичните организации. И те открито заявяват, че се чувстват обидени от това отношение.

Против законопроекта официално се обявиха почти всички морски градове, които ще бъдат засегнати от вятърните паркове – Варна, Балчик, Шабла, Бяла, Поморие, Каварна.

Към момента липсват точни и ясни разчети за икономическата ефективност на перките, която е доста неубедителна.

Доказателство за това е фактът, че фалира дъщерното дружество на компания като „Сименс“, специализирано в бизнеса с монтиране и опериране на ветрогенератори. Световният лидер в изграждането на офшорни вятърни паркове – датската компания „Орстед“, обяви загуби от 2,8 млрд. долара и няма да изплаща дивиденти на акционерите си в продължение на три години. Също така редуцира плановете си за изграждане на нови паркове до 2030 г. с 30%.

Към проектозакона липсва оценка за въздействие върху морските екосистеми и риболова. Това се подчертава от множество браншови организации.

В оценката на въздействието към законопроекта не е обхванат сектор „Рибарство”, отбелязват в становището си и от Министерството на земеделието. Оттам изразяват и серия опасения за свиване на и без това ограничените (поради спецификата на Черно море) риболовни полета и въздействие върху миграционните пътища на рибните запаси и върху редица уязвими видове чрез т.нар. шумово замърсяване. А шумът и вибрациите се разпространяват във водна среда много по-лесно и на по-голямо разстояние отколкото във въздушна.

Снимка: pixabay

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации