18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, май 14, 2024

Още дела за авторски права срещу Microsoft и OpenAI

Най-четени

Още публикации

Започват да се трупат съдебни искове срещу Microsoft и OpenAI, тъй като още три новинарски сайта са подали искове срещу фирмите за нарушаване на авторските права, съобщават от The Verge. The Intercept, Raw Story и AlterNet са подали отделни искове, в които обвиняват ChatGPT, че възпроизвежда новинарско съдържание „дословно или почти дословно“, като премахва важни данни като името на автора.

Всички сайтове, представлявани от една и съща адвокатска кантора, заявиха, че ако ChatGPT е била обучена за работа с материали, защитени с авторски права, тя „е щяла да се научи да съобщава тази информация, когато предоставя отговори“.

Microsoft и OpenAI от своя страна заявиха, че ще защитават клиентите си срещу съдебни искове, свързани с нарушаване на авторските права, които биха могли да възникнат от използването на техните продукти, и дори ще заплатят направените разходи.

В края на миналата година The New York Times заведе дело срещу OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права, като заяви, че „се стреми да ги държи отговорни за щети за милиарди долари“. OpenAI поиска от съда да отхвърли този иск, като заяви, че NYT се е възползвал от грешка в ChatGPT, която го кара да рецитира статиите дума по дума.

Компаниите са изправени и пред съдебни искове от множество автори на нехудожествена литература, които ги обвиняват в „масова и умишлена кражба на произведения, защитени с авторски права“.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации