17.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, май 8, 2024

Путин предупреди за риск от ядрена война, ако Западът изпрати войски в Украйна

Най-четени

Още публикации

В годишното си обръщение към руския парламент президентът Владимир Путин предупреди западните страни, че съществува реален риск от ядрена война, ако изпратят свои войски да се бият в Украйна.

По думите му Москва разполага с оръжия, с които да нанесе удари по цели на Запад, предаде Ройтерс.

Обръщайки се към парламента и други членове на елита на страната, 71-годишният Путин заяви, че Западът се стреми да отслаби Русия и предположи, че западните лидери не разбират колко опасна може да бъде тяхната намеса във „вътрешните работи на Русия“.

Преди предупреждението си той спомена идеята, издигната от френския президент Еманюел Макрон в понеделник, европейски членове на НАТО да изпратят сухопътни войски в Украйна – предложение, което бързо беше отхвърлено от Съединените щати, Германия, Великобритания и други.

„(Западните нации) трябва да осъзнаят, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия. Всичко това създава опасност отконфликт с използване на ядрени оръжия и унищожаване на цивилизацията. Не разбират ли това?!“ каза Путин.

Путин, който със сигурност ще бъде преизбран за нов шестгодишен мандат на президентските избори на 15-17 март, се похвали и със значително модернизирания ядрен арсенал на Русия, който по думите му е най-големият в света.

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Москва със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. и Путин преди това предупреди за опасностите от пряка конфронтация между НАТО и Русия.

Видимо ядосан, Путин предложи на западните политици да си припомнят съдбата на онези като Адолф Хитлер от нацистка Германия и Наполеон Бонапарт от Франция, които неуспешно нахлуха в страната му в миналото.

„Но сега последствията ще бъдат много по-трагични“, каза Путин.

„Те мислят, че (войната) е анимационен филм“, каза той.

Източник: Moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации