17.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Ще бъде ли забранен достъпът на коли в Приморски парк?

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Не е ясно кога и дали достъпът на коли в Приморски парк ще бъде забранен. За да се случи това, ограничението трябва да бъде заложено в новия Генерален план за организацията на движение в община Варна. Такъв за момента няма. Изготвянето на документа вече е възложено от администрацията, но е в съвсем начален етап.

Срокът на стария план е изтекъл през април 2023 година. На практика той продължава да е действащ до приемането на нов такъв, но само по отношение на уредените регулации в него, посочват от Община Варна в отговор на питания от Moreto.net.

През май миналата година бе одобрена актуализация на плана от Общински съвет, според която на практика се забранява движението на коли в Салтанат. Настоящата общинска администрация обаче счита, че тези нови правила за движение в тази част на Приморски парк не са обхванати от стария генерален план, чийто срок на валидност е до 17 април 2023 година.

„Актуализацията е извършена след изтичане на срока на плана и като такава регулациите по нея следва да бъдат обхванати от новия генерален план, тъй като те се явяват нови. Във връзка с приемането на нов генерален Община Варна е възложила изготвяне на такъв, който е на етап предварително разглеждане в Експертен съвет по устройство на територията. След приемането на предварителен проект ще бъде разработен окончателен, който ще бъде предложен за приемане от Общински съвет“, се казва още в отговора на Общината.

Действително в досегашния план няма определен режим на движение по съществуващата алейна мрежа в „Салтанат“. Именно това стана повод за актуализирането на документа.

Кога и как бе приета актуализацията на плана

Окончателният проект за актуализация на Генералния план за организация на движението на територията на община Варна бе приет от комисии към Общински съвет още през есента на 2022 година. С одобрението на актуализирания план на практика се допуска спирането на движението на автомобили в Приморски парк, местност „Салтанат“. Искането за одобрение на проекта се основава на законовите изисквания, забраняващи преминаването и паркирането на ППС в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места.

Проект за актуализация на ГПОД е изработен и е одобрен от Общински съвет по устройство на територията още през юли 2019. След две години ВАС се произнася, че одобряването на окончателния проект за актуализация на плана представлява нормативен акт. Местният орган, компетентен да издава такива актове, е Общински съвет. Именно това налага предложението да се разгледа и гласува от ресорните комисии, а след това и от местния парламент. Окончателното одобрение от Общински съвет идва през май 2023 година. Следват обжалвания от засегнати страни в съда.

На сесия в края на януари тази година председателят на предходния Общински съвет Тодор Балабанов, който и прие решението за актуализация на плана, постави въпрос към администрацията. Той попита в какъв срок все пак ще бъде изпълнено решението за спирането на колите в „Салтанат“. Според него решението за актуализация на плана подлежи на изпълнение. Дали е законосъобразно или не следва да определи съдът, подчерта той.

Как е организиран достъпът на коли в „Салтанат“ към момента

„Към момента е налице действащо КПП на входа към Приморски парк, посока Делфинариума, като същият е организиран с цел ограничаване на движението на автомобили в парка, като се пропускат превозни средства на собственици и ползватели на обекти, находящи се в посочената територия. На останалите входове към парка контролът на достъпа на автомобили се осъществява от полицейски екипи при регулярни обходи на района“, коментираха от Общината относно организирането на настоящия достъп на коли до парка.

Припомняме, че това ограничение кметът Благомир Коцев въведе в края на декември 2023 година.

Какви ограничения предвижда актуализираният план

Според актуализирания план, приет през 2023 година, се предвижда забрана с пътни знаци на кръстовищата на бул. „Княз Борис I” със сп. „Акациите“ и сп. „Делфинариума“ в посока Златни пясъци. Освен живеещите в зоната в Морската градина ще могат да влизат с колите си също и хора с документ за инвалидност. Достъпът ще се осъществява въз основа на специално издадени от Община Варна пропуски със срок на валидност максимум 1 година. Автомобилите на МВР, Спешна медицинска помощ, Пожарна и аварийна безопасност ще имат неограничен достъп. Такъв ще имат и аварийни екипи на ВиК, Енерго-Про и др., когато работят по отстраняване на авария. Автомобили, зареждащи търговските обекти, ще могат да влизат в интервала от 05:00 часа до 08:00 часа.

Дали всички тези ограничения все пак ще бъдат заложени в новия Генерален план за организация на движението в община Варна и ще влязат в сила предстои да разберем.

Източник: moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации