18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, май 14, 2024

И Мъск завежда дело срещу OpenAI

Най-четени

Още публикации

Елон Мъск съди OpenAI, създателите на ChatGPT, с аргумента, че са нарушили принципите, с които той се е съгласил, когато е помогнал за основаването на компанията през 2015 г.

В иска, който е подаден и срещу шефа на OpenAI Сам Олтман, се казва, че фирмата се е отклонила от първоначалната си мисия с нестопанска цел и отворен код.

В него се казва, че вместо да се опитва да „облагодетелства човечеството“ – както е била създадена – тя се фокусира върху „максимизиране на печалбите“ за основния инвеститор Microsoft.

Фирмата е създадена с намерението да изгради т.нар. изкуствен общ интелект, който може да изпълнява всяка задача, на която е способен човек.

Освен това тя е създадена като дружество с нестопанска цел, което означава, че няма за цел да печели пари.

В съдебния иск, подаден в Сан Франциско, се посочва, че именно при тези условия г-н Мъск се е съгласил да основе OpenAI заедно с г-н Алтман и съоснователя Грег Брокман.

Той напуска три години по-късно.

„Това дело е заведено, за да се принуди OpenAI да се придържа към споразумението за основаване и да се върне към мисията си да разработва изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за лично облагодетелстване на отделни лица и най-голямата технологична компания в света“, се казва в иска.

Подаването на исковата молба идва, след като в сряда Wall Street Journal съобщи, че американските регулаторни органи са започнали да проверяват създателя на ChatGPT.

Мъск заяви в публикация в X – бившия Twitter – че е „много притеснен“ от ситуацията.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации