17.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, април 27, 2024

Осъдиха варненец, отвлякъл и пребил бившата си жена

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна бе наложено ефективно наказание на 39-годишния Н.А., съден за отвличане на жената, с която живеел, нанасяне на телесни повреди на същата и закана за убийство, отправена спрямо нея, както и спрямо нейната майка. Деянията са извършени в условията на домашно насилие. Съдът призна мъжа за виновен по четирите обвинения от обвинителния акт и определи той да търпи най-тежкото от определените му наказания, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 7 години при първоначален общ режим на изтърпяване. Делото срещу Н.А. се гледа по общия ред в Окръжен съд – Варна. 

Жертва на три от деянията била млада жена, с която подсъдимият съжителствал от 2015 година. От самото начало на тяхната връзка обаче, тя редовно ставала жертва на домашно насилие, упражнявано върху нея от 39-годишния мъж. След всеки побой, жената напускала собствения си апартамент, в който двойката живеела, и отсядала при родителите си. Подавала и жалби до полицията и прокуратурата многократно. Но скоро след депозирането им, тя променяла своите показания, съответно обяснения по проверките и отново се връщала при Н.А., който през цялото време успявал да упражнява върху нея и психически тормоз.

Съвместното им съжителство продължило до средата на май 2023 година, когато потърпевшата окончателно взела решение да преустанови връзката си с мъжа, като включително поискала той да се изнесе от апартамента й. Въпреки че се съгласил и се изнесъл от жилището, Н.А. продължил да търси контакт с жената – звънял й по телефона, търсил я при близките й, заплашвал я. 

Рано сутринта на 30 май 2023 година, той я издебнал пред дома на родителите й в местност край Варна. Когато тръгвала заедно с майка си към детската градина, за да заведат общото им с подсъдимия дете там, жената била насила свалена от колата на майка си и качена в автомобила на Н.А., след което била отведена в неизвестна посока пред погледа на близки й, в това число и на малолетната й дъщеря. Мъжът отвел жената в гориста безлюдна местност, където двамата останали няколко часа. През това време той й нанасял удари по тялото с юмруци, стискал я с ръце в областта на шията, обиждал я, заканвал се да убие нея и родителите й. На моменти се успокоявал и започвал да говори нормално. А няколко пъти дори звънял на майката на жертвата от собствения й мобилен телефон.

Междувременно, уплашени за живота на дъщеря си, родителите на жената подали сигнал за случващото се в полицията. Незабавно били предприети действия за издирване на Н.А., като няколко пъти мъжът разговарял с полицейските служители, който опитвали да го успокоят. Той обаче не издавал местоположението на двамата и дори се заканил да убие младата жена. 

След няколко часа работа по случая, около обяд на 30 май, автомобилът на подсъдимия бил забелязан пред магазин в м-ст „Ракитника“ край Варна. Бързо били предприети действия за задържането му и за освобождаване на жертвата. Н.А. не оказал съпротива и предал доброволно пневматичен пистолет, мачете и нож, които носел със себе си. Но категорично отрекъл да е упражнявал физическо насилие върху пострадалата, макар травмите по тялото и лицето й да били видими.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд в 15-дневен срок.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации