21.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, април 28, 2024

Започва строителството на АМ „Хемус“

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

По повод кадровите промени в ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков разкри, че още от 2021-ва година е повдигнат въпроса как оперира това дружество относно правените от него възлагания и превъзлагания. Затова той е сезирал Агенцията за държавна финансова инспекция през юли 2023 г. и докладът от агенцията недвусмислено показва, че „Автомагистрали“ не е прилагало Закона за обществени поръчки по никоя дейност за възлагане в периода от 2018 до 2023 година.


Твърде дълго е прилагана неправилна правна логика, че не трябва да се прилага ЗОП и констатирайки, че не е прилаган закона, най-нормалното е да се заключи, че системите за контрол не са функционирали“, подчерта министърът.

Това е и причината за смяната на ръководството на дружеството, която смяна е била съгласувана с партия ГЕРБ. Предстои да бъде обявен конкурс и ще бъдат избрани нови постоянни членове на съвета на директорите.

Добрата новина е, че през март месец тази година започва строителството на магистрала „Хемус“, съобщи министърът и обясни, че не е казвал, че ще започне да се строи в първите месеци на управлението. За да се отпуши строителството по аутобана, първо трябваше да се решат правни казуси. Цеков уточни, че са сключени споразумения с всички изпълнители на „Хемус“ и те ще поемат пълна гаранционна отговорност към държавата за качеството на изпълняваните дейности в рамките на гаранционни договори, които са за 7 години.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации