20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, април 28, 2024

Ако изборите ще са 2 в 1, до 9 април трябва да сме приключили с мандатите

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Ако ще има нови парламентарни избори, те ще могат да се проведат 2 в 1 с европейските, само ако цялата процедура с мандатите приключат до 9 април. Това каза по bTV бившият председател на ЦИК Александър Андреев.

Той обясни, че датата е крайния срок, в който по закон може да стартира процедурата за новия предсрочен парламентарен вот.

Шефът на фирмата “Сиела норма” Веселин Тодоров каза, че в момента дружеството, което осигурява машинното гласуване, работи само по обществена поръчка за европейските избори. Той предупреди, че ако има парламентарни избори заедно с тях, ЦИК ще трябва да спре тази поръчка и да обяви нова.

Тодоров заяви, че машините на местните избори са показали, че са готови не само за избори 2 в 1, а даже и в 4 в 1. Според него трудност ще има, единствено ако местните и парламентарните избори се проведат отделно в две поредни седмици. Той подчерта, че това не е невъзможно, но ще е трудно.

Някакви хора се пазарят за министерски постове два месеца, а сега имат 2 седмици, в които или се разбират, или отиваме на избори, така описа ситуацията експертът по изборни системи Румяна Дечева.

Тя подчерта, че със същите машини, в които гласуваме в България, се гласува и в Белгия, но без проблемите, които всеки път се повтарят около машинния вот у нас. Около 100 милиона ще бъдат спестени, ако изборите са 2 в 1, подчерта Дечева.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации