14.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, май 2, 2024

Илиан Илиев: В съдийството трябва да се реже из основи, грешка е да няма публика на дербитата!

Най-четени

Още публикации

Защо децата да изберат да тренират футбол и кое ще ги задържи от юношеския в мъжкия футбол?

Важното е да имат добър пример, както е в момента – Черно море се движи добре като клуб и отбор и малките деца като видят еуфорията в хората ще си кажат, че искат да играят в Черно море. Най-важното е да има условия и тази инфраструктура за която постоянно говорим. Трябва да се започне отнякъде – има много деца, които искат да се занимават с футбол. Познавам немалко хора, които искат да се занимават с детско-юношески футбол и то не само заради таксите, но срещат трудности с осигуряването на терени. Това е и една от причините деца да се отказват, тъй като детето трябва да пътува от един краен квартал до друг. Трябва да има повече игрища и спортна инфраструктура, което е трудно да се случи, ако трябва само клубовете да се заемат с това. Затова трябва да има намеса на държавата и да се правят такива спортни площадки и децата да се запалят от малки и които имат качества и талант да вървят нагоре.

Какви са ти наблюденията за детско-юношеския футбол? Какво е нивото в момента? Не само в Черно море, но и национално ниво.

Има наплив на деца в частни школи, които след това предават тези деца на клубовете и тези деца, които в момента са 7-12 годишни след 10 години ще избираме таланти за националния отбор. Това, което виждаме в момента е резултат от първите години на прехода, когато се обръщаше повече внимание на първите отбори и почти не се влагаха пари в ДЮШ. Изгуби се цяло едно поколение то израсна с футбола, но се избираше от много по-малко деца, отколкото в годините преди това. Заради това се получи и този вакуум в националния отбор и в клубните. В последните години има повече масовост, но друг въпрос е колко качествено се работи в школите, има доста школи и турнири в градовете, но доколко качествено се работи ще стане ясно след 10-12 години.

Като заговорихме за качество, като че ли изостават юношите и децата като физика не толкова като техника – там все пак става дума и за талант? Какво ти е наблюдението за храненето и възстановяването, за режима при играчите? Тези неща са важни за всеки спортист. Виждаме в Шампионската лига какво е нивото, ние като че ли играем друг спорт, Левски например признават, че второто полувреме силите им изчезват…
Това са изключително важни неща. Когато децата почват в школите първото нещо е да имат контакт с топката. Не може дете на 10 години да почне да работи за сила и въздух, там трябва повече работа с топката и да се научат елементарните неща. След като минат 13-14 години трябва да се вкара и кондиционен треньор, който да работи с тях. В Германия и Англия като станат на 15-16 години се работи за физическото израстване на футболиста. До тази възраст не изоставаме толкова колкото западните страни, но вече на 18-19 години разликата е видима. Неслучайно в Черно море взехме от няколко години да работи с нас Ясен Любенов – кондиционен треньор, който работи добре с децата. Който от футболистите иска му се подава информация за правилно хранене и се надяваме след време тази работа, която той върши, да доведе до това, че да нямаме дефицит на физически качества когато дойде време да влязат в мъжкия футбол.

Защо като отидат в чужбина нашите футболисти изостават и не се адаптират? Има много такива примери, а обратните на реализирали се таланти са малко?

По същата причина, дължи се не толкова на физика, колкото на адаптация. Там, където отиват, има голяма конкуренция.

Какви са ти наблюденията за интереса към българския футбол? Стадионите ни рядко се пълнят, но ето пример на дербито Левски – ЦСКА имаше 30 000?

Има интерес, познавам много хора, които не ходят на стадионите, но гледат по телевизията. Някой, който не иска да ходи на стадиона, винаги ще си намери причина – или времето, или тоалетните. Има хора, които имат наистина причини да не ходят, но продължават да следят българския футбол. Даже предпочитани са българските мачове пред някои чуждестранни. От нас хората, които работят в българския футбол, зависи този интерес да се задържи и да прерасне самият футбол в качествен продукт.

Идва мач на Тича с Левски, днес от клуба казаха, че не искат на дербитата с ЦСКА да има гостуваща публика? Все едно като играят Черно море и Спартак Варна да няма гостуваща публика…


Аз съм против тази идея! За да се стигне до тези ексцесии на дербито е следствие на компромиси, които са правени в миналото при гафове на публиките. Ако си безкомпромисен – има проблем 3 мача без публика, то няма да има такива последици. Ние гледаме как да минем между капките с последно предупреждение на последното предупреждение и затова има хора, които се чувстват ненаказани и се случват тези ексцесии и много хора ги е страх да ходят на стадиона. Грешно е да мислим, че ще спрем тези ексцесии като не ходят на стадиона гостуващи фенове, ами те ще чакат извън стадиона…

Какво е положението в националния отбор и младежките и юношеските гарнитури? Младежите биха Полша с 1:0.

В контакт съм с Александър Димитров и когато дава състава за мачовете го взимам предвид, за да не викам някой в мъжкия отбор, тъй като младежите имаха важни мачове. Видяхме се преди мача с Полша в Бояна и си спомням, че преди 3-4 години поколението 98-99 година ги делеше една победа срещу Полша, за да се класират и направиха 1:1 и аз пожелах сега на Александър Димитров да победят и те успяха да го сторят. Квалификациите продължават и дано да успеят да се класират. На по-малките възрастови групи нямам много време да ги гледам и което може да гледаме или да прочетем в пресата за представянето им го правим. Там също може да се разшири погледът към повече клубове, от които да се викат футболисти, тъй като във всеки град може да имаме талант.

Каква е ролята на треньора в националния отбор? Повече мениджър или треньор? Предвид, че се виждате рядко и за няколко дни и изграждането на футболистите се случа в клубовете?

Националният треньор е преди всичко селекционер, тъй като селектира определен брой играчи. Ако срещнеш разбиране от футболистите правиш схема на игра, която повечето играят в клубовете си. Има и трудности когато някои футболисти са свикнали на друг стил на игра, а аз искам да наложа висока преса, а в клуба си е свикнал да играе пред наказателното си поле и за 2-3 дни трудно се променят нещата.

Какво ти е мнението за наличието на толкова много чужденци в Лудогорец и ЦСКА? Черно море е изключение от правилото като че ли?

И ние имаме чужденци, и ние сме сбъркали с някои от тях през годините, но като цяло гледаме да са качествени футболисти. Имало е случаи да се разваля атмосферата като имаме чужденци и се налага да се разделяме с тях. Всеки клуб сам си определя политиката, те не са длъжни да мислят за българския футбол. Не е добре за нас, че във водещите отбори играят малко българи. Тези, които играят пък са резерви и влизат за малко, но нищо не можем да направим. Заради това в определени мачове Черно море има 4 титуляри и като нямаме възможност да взимаме от Лудогорец и ЦСКА търсим други алтернативи.

В българския футбол си от години, какви са ти наблюденията за работата между клубовете и БФС? Някои клубове подкрепиха Бербатов и бяха недоволни от работата на Боби Михайлов?

Коментирахме и с новото ръководство, че със сигурност трудно може да се промени всичко изведнъж, но трябва да се почне отнякъде, за да видят и клубовете, че се работи по посока на това да има промяна. Смятам, че в съдийството трябва да се реже от дъно, тъй като от години е ясно какво се случа и, ако не се отреже от дъно ще си продължи по същия начин. Като човек, който е в българския футбол от страната на Черно море, мисля, че трябва да се почне оттам хората да виждат, че има промяна и да повярват в това ръководство, но в съдийството трябва да се реже до дъно!

Идва мач между Черно море и Левски на Тича. Бил си треньор и на Левски, какво да очакват хората от този мач, винаги има атмосфера като дойде време за него?


В последните години не е имало инциденти на този мач, с ЦСКА например имаше атмосфера, но не стана някакъв страхотен мач предвид залога, но пък имаше здрава битка и атмосфера на стадиона и от двете публики. Така че с Левски очаквам същото и дай Боже да се представим добре и да зарадваме хората. Без значение какво е времето и кога се играе мачът и дали ще валят камъни да дойдат на стадиона.

Като заговорихме за Черно море какво следва след края на сезона? Чу се, че ще водиш отбора при участие в евротурнирите?

Първо да стигнем до мачове в Европа. Тази точка, която ни взеха в Пловдив по скандален начин и неотсъдената дузпа от същия съдия, който показа срещу нас дузпа в Търново (бел.ред. Иво Андреев ВАР) решаваше нещата за борбата за тройката засега и да останем в първите три клуба да имаме 3 мача като домакин. Още не мога да кажа какво сме решили имам договор с БФС и от 1 юли трябва да съм там. Дай Боже да се класираме за евротурнирите ще го мислим, имаме мачове понеделник, четвъртък, събота и нямам време да мисля за тези неща.

Снимка: ПФК „Черно море“

Източник: jivi-zdravi.com

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации