15.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, май 4, 2024

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Най-четени

Още публикации

Очаква се до края на седмицата да бъде обявена епидемия от коклюш. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пред NOVA той обясни, че това не означава затягане на мерките и маски, обучение от дистанция за всички ученици или филтър пред училища и болници няма да се налага, защото мерките от COVID-пандемията не действат за спиране на разпространението на коклюша.

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области. На този фон – ден, след като се заговори за по-ранна първа имунизация на новородените, окончателно решение все още няма. Няма и ваксини за бременни в аптеките, показват проверките.

Доц. Кунчев коментира, че за момента не се обмисля ваксините за бременни да бъдат безплатни. Той не препоръчва това да се прави без консултация със специалист.

„По складовете нямаме никакви бройки. До вчера на обед имаше известни количества. Винаги питаме пациентите дали имат препоръка от лекар за реваксинация”, обясни Яна Узунова, магистър-фармацевт в аптека във Велико Търново.

Снимка: МЗ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации