24.3 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, юли 26, 2024

Отбелязваме Международния ден на семейството на 15 май

Най-четени

Още публикации

На 15 май 1993 г. Генералната Асамблея на ООН учредява Международния ден на семейството. Той отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които засягат семействата. Световният ден на семейството има за цел да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейната среда.

В своята резолюция, Общото събрание на ООН също така отбелязва, че разпоредбите, свързани със семейството, продължават да предоставят насоки относно начините за засилване на политическите компоненти и програми, насочени към семействата, като част от цялостен подход към развитието им.

Международният ден на семейството е вдъхновил серия от събития за повишаване на осведомеността, включително и на националните семейни дни. В много страни този ден дава възможност да се изтъкнат различни области на интерес и значение за семействата.

В България средната продължителност на брака до неговото прекратяване е 15,4 години. Увеличава се и възрастта на сключване граждански брак – през 2023 г. за мъжете и жените е 33,4 и 30,3 години. Спрямо предходната година средната възраст се увеличава с 0,4 години за мъжете и 0,2 за жените, показват данните на НСИ.

Източник: БГНЕС

Снимка: pixabay

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации