24 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

80% от първокласници във Варна са приети по първо желание

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

80% от първокласниците във Варна са приети по първо желание. Това стана ясно вчера, след като приключи първият етап за прием в общинските училища. 3 082 деца са кандидатствали за 3 159 свободни места в паралелките. Класирани са 2 790 деца, което представлява 88% от всички  кандидатствали.

По първо желание са приети 80% или 2 536 малчугани. Други 5% (169 деца) са класирани по второ, а 3% – по трето и следващо желание.

Община Варна напомня на родителите, че е необходимо да потвърдят приема на детето на място в съответното училище в дните от 3 до 5 юни.  

Некласирани остават 226 кандидат-първокласници, като от тях с адрес в района на училището са 68 деца, които са втора или трета група, т.е. с по-малко от 1 година уседналост в прилежащия на училището район. В останалите случаи са посочени училища, за които децата са били без адресна регистрация в района на съответното училище.

Следващата седмица предстои втори етап на класиране. Подаването на заявления започва на 7 юни и приключва на 12 юни. За втори етап се посочват само училищата, за които има обявени свободни места. Класирането ще бъде обявено на 14 юни.  

В случаите на възникване на неточности или непълна информация при  регистрацията на данни при подаване на електронните заявления на детето,  необходимо е родител да се свърже със служител от отдел „Образование“ на тел. 052/820 267.

При необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, родителите имат възможност да посетят на място училището, за което желаят да кандидатстват като първо желание и да получат съдействие.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации