20.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юли 27, 2024

Кметът Благомир Коцев откри изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“

Най-четени

Още публикации

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни,  кметът Благомир Коцев и заместник кметът по образованието Павел Попов откриха  изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. 


От вчера рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани. Изложбата дава възможност малките творци да облекат в нов смисъл сградата на администрацията. 


Град, който е добър за живеене за децата е добър за всички хора. Вдъхновен съм от невероятните детски идеи за развитието на Варна и администрацията. Изумително е, колко точни съвети и наблюдения могат да предложат най-малките. С тези думи кметът Благомир Коцев откри детската изложба. От всички детски разсъждения, той подкрепи твърдението, че „възрастните трябва да се наспиват добре“ и шеговито се съгласи с това, че „човек понякога мисли, мисли и нищо не измисля“. 


Кметът Коцев напомни на всички малки участници, на родителите и гостите на събитието, че през уикенда, централната част на града ще бъде затворена за автомобили, за да се даде път на детските игри, свободното общуване и удоволствието от пешеходните разходки. По думите му идеята за осигуряване на нови пешеходни пространства, свободни от коли и вредни изпарения в централните зони на Варна, няма да бъде еднократен акт. Тя ще се превърне в тенденция по пътя към осигуряване на модерна и спокойна градска среда.  


В основата на изложбата „Деца, които мислят за неща които ги няма“ стои куражът да възприемаме децата не като обекти на преподаване и възпитание, а като носители на изследователско мислене, свобода и творчески дух, като извънредно важни хора за нашето общество, разказват организаторите.


Посланието, което носи изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма” е, че децата са граждани тук и сега, а не в бъдеще време. Те могат да конструират гледни точки отвъд общоналожените социални модели и са способни да ги отстояват публично. Инициативата насърчава от най-ранна възраст колаборативното, творческото и критично мислене извън съществуващите схеми на познатото. 


„Истинската демокрация е тогава, когато човешките хоризонти се отварят към хората, които са били изключвани. Неповторимото при децата  е, че когато те общуват и се изразяват, се усеща нишката, която свързва всички ни, защото те не приемат отношенията между хората и властта като транзакция, подчерта Павел Попов на откриване на изложбата. Той допълни, че иска да се чува гласът на децата, защото това е основата, която вдъхновява възрастните.  


Организатор на събитието е Фондация за детско развитие „Калейдоскоп”, съвместно с Община Варна. Необикновената изложба може да бъде видяна от жителите и гостите на града през целият „детски“ месец юни.

Снимка: Община Варна

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации