26.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 16, 2024

Новият президент на Мексико е с български корени

Най-четени

Още публикации

С български корени е Клаудия Шейнбаум, първата жена, избрана за президент на Мексико.

Tова става ясно от нейната биография в Wikipedia. Шейнбаум е родена в еврейско семейство в Мексико Сити.  Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико Сити през 20-те години на миналия век, докато баба и дядо й по майчина линия са емигрaнти от Пловдив. Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста.

И двамата родители на новата президентка са учени: майка й Ани Пардо Чемо, е биолог и почетен професор на Факултета по природни науки в Националния автономен университет на Мексико, а баща й Карлос Шейнбаум Йоселевиц, е бил инженер-химик.

Самата Клаудия Шейнбаум също е учен по професия – тя получава докторска степен по енергийно инженерство от Националния автономен университет на Мексико (UNAM). Като академик тя е автор на над 100 статии и две книги за енергията, околната среда и устойчивото развитие. Шейнбаум е включена през 2018 г. в списъка на 100-те най-влиятеляни жени на BBC заради работата й по проблемите на измененията на климата.

С български корени е още една президентка на южноамериканска държава. Дилма Русев управляваше Бразилия между 2011 и 2016 година. Нейният баща Петър Русев е емигрант от Габрово.

Източник: dariknews.bg

Снимка: Guliver/Getty Images

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации