26.2 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, юни 15, 2024

Кирил Петков в Брюксел: Ако България не бъде приета в Шенген, ще се засили влиянието на Русия

Най-четени

Още публикации

Колаж: Будна Варна

Всякакви пречки пред укрепването на европейското единство, като например разширяването на Шенген за България и Румъния, могат само да увеличат политическата нестабилност в двете страни и да засилят влиянието на Русия в тях, а и в региона.“

Това е предупредил съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по време на годишната конференция на Европейския политически център (European Policy Institute) в Брюксел, пише „Дневник“.


„Като европейци трябва да се поучим от грешките си в миналото – Европа трябва да се обедини в координиран, единен отговор на най-голямата стратегическа заплаха за бъдещето си“, подчертал още Петков.

Според бившия премиер Европа може да преодолее редица предстоящи глобални трудности, ако бъде обединена и има общ отговор на стратегическите атаки от страна на Русия, които са насочени към ЕС като цяло, а не просто към отделни страни.


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази по-рано днес оптимизъм, че все още е възможно да бъде прието положително решение за присъединяването на България към Шенген до края на годината.

„Оптимист съм, но е несериозно, ако в днешния ден сме очаквали да бъде взето каквото и да било решение относно приемането на България в Шенген“, каза Стоянов пред български журналисти след последното за годината заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел и проведените срещи, включително с нидерландския министър на вътрешните работи.

Шенгенското пространство позволява на над 400 млн. души да пътуват свободно между отделните държави членки, без да преминават през граничен контрол. За държавите, които са част от пространството без граничен контрол по вътрешните граници, това означава, че не извършват проверки по вътрешните си граници, освен в случай на конкретна заплаха, а също така осъществяват хармонизиран контрол по външните си граници въз основа на ясно определени критерии.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации