31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Радан Кънев за „новото 20“ на ГЕРБ за дерогацията: Партизанска злоупотреба с ключова национална тема

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Партизанска злоупотреба с една ключова национална тема. Това каза евродепутатът Радан Кънев в предаването „Още от деня“ по БНТ по повод намерението на ГЕРБ и ДПС да внесат предложение дерогацията за „Лукойл“ да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.

За мен възможността да се освободим от руската зависимост в още един сектор е много добра, но ако български мутри и мафиоти вземат „Лукойл“, това е много лошо. Тук трябва да влезе международен стратегически инвестотор, подчерта Кънев.

Той коментира и темата за стремежа на България да бъде приета в Шенгенското пространство.

Няма никакъв проблем в България или Румъния, тук става дума за вътрешнополитически процеси в две европейски държави – Австрия и Нидерландия. За съжаление, в Нидерландия на изборите победи партията на Вилдерс, която провежда откровена антибългарска и антирумънска пропаганда. В Австрия догодина ще се проведат избори, на които засега води сестринската партия на Вилдерс – Партията на свободата. Тези партии са сестрински партии на „Възраждане“ и на Костадин Костадинов. Ние сме заложници на доста бързо растящата вълна на популизъм в тези две държави, заяви Кънев.

Ние не можем да чакаме 5 или 10 години, за да се ремонтира Шенгенското пространство, както иска Австрия. Да не говорим, че и икономиката на Австрия губи от това вето, добави той.

Въпросът какви дипломатически действия трябва да се предприемат, с каква острота, трябва да се обсъжда на политическо ниво в България и в Румъния, но това трябва да става изключително тихо. Европейският парламент няма повече какво да направи, но вдигането на шум и надуването на мускули от отделни политици с оглед идващите европейски избори е вредно, а не полезно за българската кауза. Аз няма да бъда участник в такъв вреден процес, подчерта евродепутатът.

Ако искаме ускорено икономическо развитие и да се възползваме максимално от дигиталната трансформация, трябва да дадем много силен сигнал към инвеститорския интерес. Това означава политическа стабилност, конституционни промени, задвижване на закона за борба с корупцията, това ознчава Шенген и еврозона. Това ще превърне страната ни в привлекателна за чуждестранните инвеститори държава, посочи Радн Кънев.

източник: Новини.бг

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации