16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, май 19, 2024

Звезда от „Връзки“ и „Пътят на честта“ обяви война на пластмасовите отпадъци

Най-четени

Още публикации

В депозитната система при покупка на бутилирана напитка потребителите плащат малка сума (депозит) за опаковката, която им се възстановява при връщане на амбалажа в магазин. Всеки българин изхвърля (не разделя за рециклиране) по 113 пластмасови бутилки годишно или четиринадесет пъти повече от средния германец, който изхвърля едва по 8 пластмасови бутилки на година. Това е така, защото в Германия действа депозитна система, която включва и сериозен дял (25%) оборотни бутилки за многократно пълнене. Над 50 страни по цял свят имат такива системи, които осигуряват 80%-90% върнати и рециклирани опаковки.

Над десет години Министерството на околната среда и водите проучва въвеждането на депозитна система у нас, а през 2021 г. тя влезе в официалната програма на правителството. Въпреки че от 2012 година до днес са направени три доклада по темата, последният от които е от май месец тази година, Министерството бави необходимите законови промени като поръчва пореден анализ. Докато чакаме да дойде депозитната система и у нас, всеки ден губим 3 милиона пластмасови бутилки, които отиват за изгаряне, в сметища или в природата.

На всеки километър край пътищата ни се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки според преброяване на екологично сдружение „За Земята“. Поради неефективното разделно събиране в България плащаме в троен размер за всяка нерециклирана пластмасова опаковка – като потребители, местни данъкоплатци и европейски данъкоплатци. Купувачите плащат продуктова такса в цената на всяка опакована стока, но далеч не всички опаковки се рециклират. Общините харчат огромни суми за почистване на опаковки от напитки от улиците и парковете, а след това за тяхното депониране или изгаряне. Това не само вреди на здравето, но струва и много пари. Средният разход на жител за почистване на териториите за обществено ползване в България е по-висок от същия в Белгия, Нидерландия и Англия.

Илияна Лазарова не за първи път подкрепя кампания на екологичното сдружение. През 2020 година тя бе част от инициативата „Пластмаса в тялото“, която подложи на изследване 10 български известни личности за наличие на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Година по-рано актрисата се включи и в кампанията „Горенето на е решение“ на “За Земята” и „Грийнпийс“ – против намерениeто на общините в България да горят отпадъци в тецове и инсинератори. Посланието на Илияна Лазарова е ясно: Време е за депозитна система и у нас. Хиляди вече подкрепиха призива за действие към политиците. Всеки може да го направи тук:

снимки: фейсбук Илияна Лазарова

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации