27.5 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, юли 26, 2024

Колко ще ни струва на ресторант във Варна за Нова година?

Най-четени

Още публикации

снимка: Санторини

Варненските ресторанти, механи и нощни клубове вече обявиха кувертите и менютата си за новогодишната нощ. Бърз поглед върху тях ни информира, че в повечето предложения има задължително розови домати, маслини „Таджаска“, трюфел, биск, лаврак, аспержи, мус, сладък картоф и картофи въобще.

Някои ястия са торнирани, други фритирани, доматите брезирани, рибата татаки, гъбите дюксел, фаршът е от кестени – всякакви познати и непознати на публиката техники са залепени към описанията на ястията, които са в кувертите с претенция за по-висок клас. Разбира се, класиците ще срещнат и български джолан, свински врат, пилешко филе, дори и руска салата (само на едно място, просто нищо не може да бие розовия домат).

В клубовете цените на кувертите започват от далеч по-ниска ставка, като еднa от най-ниските е 60 лв., включваща по-забутано местенце в клуба, 25 лв. за фонд музика и 35 лв. остатък за консумация на алкохол. В нощните клубове за ценителите на пръскане с шампанско „Моет“ ще намерят в цената за куверта си и хапки, тарталети, баница с късмети, ядки, мезета асорти, енергийни напитки и вода. Тази оферта обаче е минимума за 4-ма души, които ще трябва да платят по 189.99 лв на човек или 759.96 лв. общо. Сходни вариации с хапка на крак и с около 200 лв. по-ниски за 4-ма души ще намерят тези, които искат да заменят моета с шише водка или уиски.

В един от нощните клубове, в които Нова година ще посрещнат любителите на метал музиката, има и закачка, че е „Без скрити такси и всякакви „новогодишни“ изненади“. В друго нощно заведение, в чиято новогодишна програма ще чуем „българска музика, поп фолк, сръбска, гръцка и всички балкански страни с музика на живо“, кувертът за фонд програма е 30 лв., а останалите 50 лв. са за задължителна консумация – общо 80.00 лв. Без храна, в общия случай цените във варненските нощни клубове варират между 60 – 100 лв., хапки и шепа мезета вдигат цената двойно.

Цените за новогодишен куверт, включващ храна във Варна, започват от 60 лв. и достигат до над 300 лв.

При заведенията за хранене очаквано Новата година ще ни излезе по-скъпо, защото включва консумация на ястия. В един от варненските ресторанти за куверт от 195 лв. ще имаме амус буш, азиатска салата със скариди и пролетни рулца, пилешко „Пате“ със сладко за предястие, а от основните ястия изборът ще бъде между бавно готвено телешко с торнирани зеленчуци, поднесени с аспержи в хамон и картофена ноазета, филе от лаврак с муселин от цвекло, поднесено с рустикално булгурено ризото и биск от скариди или пиле „Галантин“ с пюре от грах и мента, поднесени с аспержи в хамон и картофена ноазета.

В друг куверт за 180.00 лв. в основните ястия ще може да се избере между сьомга филе със свежо ризото с аспержи, свински руладини със сушени мариновани кайсии и чедър върху пюре от пащърнак, телешко, печено в тъмна бира и пухкаво пюре от кореноплодни.

В друг ресторант, но в близост до морето, за 195 лв. ще опитаме морска салата с фритирани скариди, мариновани калмари, авокадо, краставици, чери домати, репички, микс салатки и цезар дресинг. В предястията има терин от патешко месо, гъши дроб, телешки момици, кълцано свинско с перлени лукчета и мус от хрян и горчица.

От основните може да се избере от свинска поркета, фарширована с дюксел от гъби, картофен гратен и сос „Деми глас“, филе от махи махи, поднесено върху леща белуга, саликорния, брезирани домати, сос „Шабли“ или Бавно печено телешко, върху пюре от батат, брюкселско зеле с трюфели и сос от сини сливи. Торта, напитки, DJ – ясно и те са включени в цената.

В куверт за 200 лв, освен забава с известна варненска комедийна група, в менюто срещаме салата с розов домат, спанак, авокадо, пушена сьомга, мус от филаделфия и кедровия ядки, допълнено със студено предястие „Татаки“ от риба тон с рукола, сос Понзу шриача майонеза и едамаме.

Основното ястие е хрупкаво филе лаврак с крокети от скариди, пюре от сладък картоф, пащърнак и морков, сос „Биск“, а за десерт – карамелизирана мандарина с кадаиф и шамфъстък, към цената влиза по чаша вино, ракия, безалкохолно, шампанско.

В един от най-скъпите куверти във варненско заведение за сумата от 300 лв. разбираме, че ще ядем розови домати, краставици, авокадо, рулца от тиквички и патладжан с рикота, дресинг, магданозено песто. В предястието за три стотарки имаме тон татаки с трюфел крем, маринован паламуд, тарама, маслини „Таджаска“, императорски черен ориз, кралска скарида, аспержи, сос „Просеко“.

Основното ястие в този куверт е телешко бон филе „Блек Ангъс“, картофено пюре с трюфел, сос горски гъби, аспержи. За десерт шоколадова торта „Линд“, баница, плодове и напитки.

В детските менюта, които са около 60 – 80 лв., без изненада най-често откриваме пилешки филенца, бургери, пържени картофи. За изисканите отрочета бургерът е кръстен „Класически Black Angus чийзбургер с домашни пържени картофи“.

Все пак може в някои от кувертите да се срещне и нещо от типа на филе от лаврак с мачкан картоф, пилешко филе на туч със сотирани зеленчуци или пък зелеви сармички с ориз и кълцано месо, обвити в пушен бекон и млечен сос с… ами да… с трюфелов нюанс. Някои заведения пък предлагат безплатен детски кът за по-малките, детско шампанско.

Ако ви се е завил свят от гурме разписани ястия и нечувани техники, може да хвърлите поглед към кръчмите и механите във Варна за Нова година, където очаквано срещаме фолк певици, фолклорни танци, оркестри на живо, а храната е повече от традиционна. В бирариите сякаш цените са по-скромни, а някои даже са обявили, че не изискват консумация.

В един от кувертите в механа за около 140.00 лв. разбираме, че ще хапнем традиционно – селска салата, две зелеви сърми, свински джолан с картофи или пълнена пилешка пържола, 100 мл алкохол, чаша вино и едно безалкохолно, мезе асорти, тиквеник, парче погача, баница с късмети и чаша шампанско.

В друга механа към българската традиционна кухня са ръснали малко френски прованс в основните ястия и така за сумата от 135 лв. ще получите салата „Асорти“ с вечните класики – домат, краставица, „Снежанка“, плочка сирене и непрежалимата руска салата. Разбира се закъде без зелеви сърмички. Основното ястие в този куверт е традиционният свински врат, но тук той е бавно печен, превърнат в дърпано месо със сос от манатарки и картофено пюре с трюфел. Който иска нещо по-леко за хапване, може да откаже свинското и да се спре на вариант две – пилешко филе с фарш от кестени и гъши дроб, залято със сос от горски гъби с гарнитура картофено пюре. Мезета и сирена, чаша вино, ракия, шампанско, безалкохолно, домашна баклава и баница, разбира се.

Наличието на пълнена пилешка пържола с топено сирене, кисели краставички и шунка със сметанов сос в основните ястия за новогодишната вечер на някои кръчми, може да умилят хората над 40 години, за чиито младежки дни това представляваше гурмето. Трюфелът още не се ръсеше на всичко в чиния.

източник: Moreto.net

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации