13.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, май 1, 2024

Обсъждат промените в Конституцията

Най-четени

Още публикации

Промените в Конституцията влизат отново на първо четене в пленарна зала. Графикът на управляващите предвижда да бъдат окончателно приети на 3 четения в ускорени срокове – до Коледа.

Поправките бяха разгледани на три обществени обсъждания. Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани до последно са разпределението на местата в новия съдебен съвет, мандатите председателите на Върховния касационен и административен съд и главния прокурор и промените с начина на сформиране на служебните правителства.

Беше решено да се прецизират текстове, свързани с функциите на главния прокурор и правомощията на държавното обвинение. Възможно е да отпадне и промяната в текста за избор на членовете на държавните регулатори – механизъм, заради който в последните дни между партньорите във властта протича поредното напрежение. През октомври промените в Конституцията не бяха приети на първо четене от депутатите. „За“ тогава гласуваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но събраха само 161 гласа, а за конституционни промени са необходими 180 гласа.

Източник: БНТ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации