16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, май 3, 2024

Варненката Александрина Августинова ще съди държавата заради отнета шофьорска книжка

Най-четени

Още публикации

Резултатите от кръвната проба на Александрина Августинова сочат, че не е вземала наркотици.

Ще заведа иск срещу държавата заради това, че шофьорската ми книжка бе отнета в продължение на три месеца и половина. Това каза пред БНТ Александрина Августинова от Варна, която е управителка на ресторант в един от престижните курортни комплекси на Созопол.

Лошото е, че парите ще ги вземат от джобовете на обикновените граждани, т.е. средствата са от нашите данъци, добави тя. 

„Бъдна Варна“ писа как Августинова остана без кола през лятото след спречкване с агресивен служител на централния затвор във Варна.

„Мъжът, с когото се спречках, ме заплашваше, че бил сержант. В момента, в който ми налетя на бой, се обадих на тел. 112. Като дойдоха полицаите, господинът реши, че съм в неадекватно състояние и извикахме КАТ. Подписах декларация, че съм съгласна да ми бъде направен тест за алкохол. Беше отрицателен. Господинът обаче реши, че съм дрогирана и ме направен и за наркотици. Учудването ми беше голямо, че се оказа положителен за амфетамини“, каза тя в тази сутрин в „Денят започва“.

„На 12 септември беше делото за книжката и ми я върнаха. 4 месеца и половина без автомобил и ако не бях жалила в Административния съд, по-дълго щях да съм без свидетелството за управление на МПС. На 28 ноември излезе окончателния кръвен тест във Военна болница – Варна“, заяви Александрина Августинова.

„Кръвният тест ми беше взет тук и изпратен в Германия за изследване. След 10 работни дни излязоха отрицателните резултати“, добави тя. 

„Лекарката във ВМА се усмихна и каза, че по принцип наркоманите не идват да дават кръвен тест. Тя потвърди, че от лекарства за мигрена, за сърце, бъбреци, за грип могат да дадат отражение на полевия тест“, разказа жената. 

Акад. д-р Добрин Свинаров от Централна клинична лаборатория към УМБАЛ „Александровска“ пък заяви в „Денят започва“, че полевите тестове са направени така, че да дават относително малко фалшиво отрицателни резултати, но за сметка на това са с доста фалшиво положителни. 

„Официално документирано е че полевите тестове дават гаранция за резултата от 15 до 87%. Лекарствата за мигрена, болкоуспокояващи, за настинка могат да дадат положителна проба за наркотици. Има две категории тестове за наркотици. Първите са полевите, пресяващите, вторите са потвърдителни. Трябва да се правят и от двата вида, за да е сигурно“, каза акад. Свинаров.

Той уточни, че не може да се вземат каквито и да е решения като съдебномедицински или токсикологични преди да се извърши кръвна проба.

„Кръвната пробра е по-важна, тя показва истинския резултат“, заключи Свинаров.

Той потвърди, че има лекарства, които влияят на шофирането и това може да има ефект върху поведението на човека, който ги е употребил.

„Трябва да има списък на лекарства, при употребата, на които, излизат положителни резултати за алкохол и наркотици. На листовката на медикамента е упоменато дали забавя движения, създава ли проблеми с концентрацията и има ли ефект върху работа с машини и шофиране“, коментира д-р Добрин Свинаров.

По думите му добавките за тренировки и хормоналното лечение също могат да дадат фалшива проба.

снимка: Александрина Августинова

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации