9.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, февруари 28, 2024

Варна остава без градски транспорт, ако не се намерят спешно шофьори

Най-четени

Още публикации

Градският транспорт във Варна е изправен пред сериозна криза поради липса на шофьори. Заради недостига на кадри дори се заговори, че някои от линиите може да бъдат спрени, предава Нова тв. 

Ангел Неделчев е шофьор на автобус с огромен опит. От години е в градския транспорт във Варна, а професията е избрал по ред причини. „По традиция баща ми е бил автобусен шофьор. Още от дете съм се привлякъл към тази работа.Това е и причина да съм у дома всяка вечер, за разлика от повечето шофьорски професии“, обясни той.

Водачът обаче споделя, че работата не е лесна и се изискват доста качества. „С една дума – професионализъм. Търпение, толерантност, независимо какво се случва на пътя и, че редица фактори, като напрежението от пътници. Човек трябва да успее да се владее“, смята Неделчев.
Въпреки това Ангел вижда и плюсовете. „Добро осигуряване имаме. Държавна е фирмата – всичко на 100 % са осигуровките. Има плюсове. Дойдоха много добри 60 чисто нови автобуса. Страхотни са, превъзходни. Всички колеги, които ги карат могат да ви го кажат.“, споделя той.

И докато новите автобуси стават все повече, то шофьорите като Ангел намаляват.

„80 шофьора липсват в момента. 43-ма след Нова година ще се пенсионират и има вероятност линиите да не се покриват. Много е сериозен проблемът с недостига на шофьори в градски транспорт“, посочи Павлина Николова – председател на синдикалната организация на КНСБ към Градски транспорт.

Според някои от пътниците автобусите се движат по график. Общо взето съм доволен, защото идват навреме рейсовете, не се бавят. На 15 минути има нормален градски транспорт. Не е проблем“, казва Дечо Дечев.

Според други обаче по някои от линиите има сериозни закъснения. „Не идват навреме автобусите, понякога се чака много. Може би има липса на шофьори, може би недобре направен график“, предположи Мария Симеонова.

А мнението на синдикатите е, че именно ниските възнаграждения са причината за липсата на кадри. „Няма как да се компенсира без да дойдат нови хора. Водачите са пенсионери и напускат.  Не желаят да се върнат повече. Единственото е да се увеличат възнагражденията на работниците, за да има нови млади хора и да вървят автобусите“, смята Николова.

За това от синдикалната организация настояват за увеличение на заплатите. В противен случай, заради липсата на шофьори е възможно някои от линиите в града да бъдат закрити.

„Основната заплата на водачите е 1500 лв., но е недостатъчна за този труд. Ние се борим в момента за поне 400 лв. и основната да стане 1900 лв., за да дойдат млади хора“, допълва тя.
Но към момента младите ги няма.

„Млад човек няма как да има клас, за да може да има тази добавка към заплатата, която я прави добра. Доста скочи цената за тази категория. Не всеки може да ги посрещне една от причините. Понатегнаха се и нещата както си му е реда, за да бъде човек автобусен шофьор. Другото, както споменах е напрегнато и не става за всеки. Естеството на работа е с ранно ставане, късно прибиране“, отбеляза Ангел.

А тежестта от липсата на кадри все повече натоварва графика на шофьорите. „Отразява се, определено се отразява. Малко по-натоварено става. Правим по-нагъсто курсове понякога. Има отражение, неминуемо има отражение с надежда, че ще стане по към добро, както за всичко. Надяваме се“, завършва Неделчев.

снимка: Градски транспорт

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации