22.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Благомир Коцев: Варна ще получи огромна финансова инжекция

Най-четени

Още публикации

Благомир Коцев: Варна ще получи огромна финансова инжекция!
Одобрени са ни без никакви редакции обектите за 100 милиона лева, влачени с години при предходните мандати във Варна. Пари сме осигурили и ще има за Морската градина, за нови паркове и паркинги, за подлезите във Варна, за тръбата под Варненското езеро, Математическата гимназия, библиотеката, за зона за отдих при „Дупката“, както за и индустриална зона. Това обобщи кметът Благомир Коцев по повод гласувания от Бюджетната комисия днес списък с обекти за ремонт, проектиране и изграждане във Варна.

Народните представители от Бюджетната комисия в парламента днес одобриха списъка с проекти за 100 милиона лева на Община Варна без редакции. Гласуването мина на второ четене в Бюджетната комисия в рамките на бюджетната процедура за 2024 годна.

Окончателният брой на обектите е 51 за общо 100 милиона лева. Сред тях са обекти, станали емблематични за Варна с това, че години наред не са били финансирани или не е имало воля за реализирането им.

Специален акцент във финансирането, посочи Благомир Коцев, ще бъдат новите паркове, паркингите, Морската градина, подлезите и тротоарите, които са непроходими и за майките с колички, и за гражданите. Те бяха във фокуса на ангажимента ми, който като кандидат за кмет поех пред гражданите. Радвам се да съобщя, че осигурихме 2 млн. лв. за нова индустриална зона на Варна. Над 5,5 млн. лв. ще дадем за проектиране и основен ремонт на тротоари и подлези през 2024 г. като първи етап на цялостното подобряване на градската среда и нейната проходимост, посочи кметът. По над 2 млн. лева ще се насочат за изграждане на паркове, като се започва с кв. Младост, където има съответния етап на готовност. За паркингите през 2024 година се предвиждат средства за проектиране на етажен обществен паркинг в район „Приморски“ и на буферен етажен паркинг на бул. „Цар Освободител“ N 100, които са със съответната техническа готовност да се проектират, обясни кметът.

От думите му стана ясно, че през 2024 година Община Варна вече ще има ресурс да изгради тръбата на дъното на Варненското езеро. Обществената поръчка бе обявена от предходното ръководство на 3 ноември без осигурено финансиране и екипът на новия кмет трябваше в спешен порядък да осигури финансов ресурс от над 24 млн. лева. Ако не беше се случило това, тръбата за пореден път нямаше да бъде изградена, обясни още кметът.

През новата вече ще може да стартира изграждането на новата учебна база на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Предвидени са над 8,7 млн. лв. за тази дейност, като общата стойност на проекта за целия период е около 60 млн. лв. На брифинг пред варненските медии тази седмица кметът на Варна Коцев подчерта, че именно за Математическата гимназия ще е първият Подробен устройствен план, който подписва в мандата си.

Сред обектите с готови разрешителни за строеж са основният ремонт на пътя между кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ – от отбивката за местност „Карантината“ до кръстовището с пътя за село Приселци. За неговия ремонт са осигурени над 10 млн. лева. По над 2 млн. лв. екипът осигури и за основните ремонти на улиците „Д-р Пискюлиев“ и „Капитан Райчо“, които са от малкото проекти, за които общината разполагаше към месец декември с разрешителни за строеж. Единственият културен обект с разрешение за строеж, който кметът завари при встъпването си в длъжност, е проектът за прилежащата сграда към Художествен музей „Георги Велчев“. За реконструкцията и основния й ремонт ще се насочат 505 хил. лева, в т.ч. и за изграждане на арт-център там.

За новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ за дейности през 2024 г. са предвидени над 5 млн. лв., като целият проект е около 60 млн. лева и ще продължи и след 2024 г.

Ще започне и реализирането на ключови обекти като дълбоководното заустване на Шокъровия канал в района на Втора буна. Той от години замърсява морето и плажа при всеки по-обилен дъжд. За проекта екипът на Коцев осигури 5 млн. лева.

В централната градска част също предстоят съществени подобрения. Започва проектирането и изграждането на зона за обществен отдих около т.нар. „Дупка“. Държавата е одобрила предложението на Община Варна за 1 млн. лева. За проектиране, реконструкция и модернизация на т.нар. „Син пазар“ в района на филиала на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ сумата също е 1 млн. лева. За проектиране на дейности в двете болници – Белодробната и АГ болницата – са отделени близо половин милион лева, посочи още кметът.

Квартал „Виница“, който през последните години беше застроен с много бързи темпове, ще получи 830 000 лева за проектиране и ремонт на улици. Осигурено е финансиране и за проектирането на основен ремонт на ул. „30-та“ от Гробищен парк до входа на КК „Св. Св. Константин и Елена“. Над 3,5 млн. лв. ще се отделят и за основен ремонт на улица „Св. Св. Константин и Елена“ във Виница в участъка от ул. „Цар Борис III“ до Гробищния парк.

Средства около 5 млн. лв. са заделени и за проектиране на улична мрежа в „Западна промишлена зона 2“, както и за основен ремонт на десетки улици във вилните зони и в града, тротоари, подлези, междублокови пространства, както и за изграждане на колектори.

Съгласно условията на Министерството на финансите Община Варна трябваше да представи за финансиране обекти с разрешителни за строеж или готови за проектиране. След пълна мобилизация на администрацията Благомир Коцев изпрати всички налични 8 проекта с разрешително за строеж за изграждане и всички готови обекти за проектиране. След гласуването на бюджета в пленарната зала обектите на общините ще бъдат официално публикувани.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации