18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, май 7, 2024

Важно за пешеходците и велосипедистите във Варна

Най-четени

Още публикации

снимка: Будна Варна

Да се разгледа възможността за смяна на статута на съществуващите велоалеи и преминаването им в статут със смесено движение, където пешеходците са с предимство по ЗДП в определени участъци.

Това предлага варненският велоклуб „Спартaк“ във връзка със зачестилите инциденти между водачи на електрически тротинетки, колоездачи и пешеходци от друга страна. Искането предстои да бъде разгледано на заседание на комисията „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“, научи Moreto.net.

Местата, за който се предлага да бъде взета мярката, са:

Велоалeя на бул. „Владислав Варненчик“ зад спирка Тракия, посока кварталите.

Велоалея на бул. „Владислав Варненчик“ зад спирка Борсата (над Шел Зеленчукова борса“

Велоалея на бул. „Сливница“ зад спирка Тих труд

Велоалея на бул. „Сливница“ зад спирка Георги Петлешев 2 в участъка зад светофара на пазар Младост

Велоалея на бул. „Осми Приморски полк“ зад спирка Чаталаджа, посока КК

От същия велоклуб предлагат и изграждането на пешеходни пътеки на бул. „Владислав Варненчик“ при пресичането му с бул. „Левски“ (кръгово движение под Автогара), по направленията Север – Юг и Юг – Север.

„В момента колоездачите, които пътуват по бул. „Левски“, в която и да е от двете посоки, са принудени да се включат в кръговото движение, като по този начин рискуват да попаднат в ПТП с автомобилите, които влизат и напускат кръговите движения. Проблемът би се разрешил, ако се изградят пешеходни пътеки на 15 – 20 метра след кръговите. Така ще се избегне и евентуално забавяне на трафика“, обяснява Евегений Блаев от велоклуба.
Допълва, че е важно да има преграда при пътеките, която да попречи на внезапното изскачане на колоездачи на пътя и водачи на ел. тротинетки. По същия начин да се изградят и пешеходни пътеки край кръговото на бул. „Левски“ с бул. „Сливница“ и с бул. „Цар Освободител“.

Балев счита, че с изграждането на пътеките ще се постигне по-добра достъпност, защото в момента пешеходци и хора в неравностойно положение са принудени да обикалят на разстояние от близо километър по направление Юг – Север и два по направление Север – Юг.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации