25.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, юни 23, 2024

Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер

Най-четени

Още публикации

На Бъдни вечер трапезата трябва да бъде пищна и празнична. Едновременно със своята пищност, обаче, на Бъдни вечер можем да сложим на масата само постни ястия.

Броят на гозбите трябва да бъде седем, девет или единадесет. В наши дни едва ли са много домакинствата, където всички традиции се изпълняват стриктно. В тази връзка някои от традициите може и да не спазим изцяло, но постната трапеза не е неизпълнимо условие.

Какво да сложим на масата?

Желателно е трапезата да бъде богата – с идеята предстоящата година също да е плодородна и богата. На масата се слагат храни, които набъбват, за да се увеличава и набъбва и късметът на тези, които ще седнат около трапезата. Такива храни са боб, царевица, жито и т.н.

Можете да си приготвите салата от боб или да пълните чушки с него, много домакини приготвят боб чорба. Много често срещани на трапезата за Бъдни вечер са и постните лозови сармички. Ако сте любител на киселото зеле, пригответе си сарми с него.

Тиквеникът също присъства на трапезата, както и ошавът. Ако не обичате тиквеник, направете си печена тиква с мед и орехи, а с корите за баница пригответе зелник или направете баница за Коледа.

Традицията може да съчетаете с вкусовете на вашето семейство – напълнете чушките с ориз, ако не предпочитате боб. Сармите пък можете да направите с булгур, кафяв ориз, за да няма две гозби с ориз на масата. Ако семейството ви обича експериментите, напълнете си листата за сарми с булгур и сушени сливи, които предварително сте накиснали във вода.

Друг вариант за зелевите сарми е да направите плънка от лук (може и праз), домати и зелева чорба вместо вода. Сварявате и добавяте подправки по избор, след което завивате зелевите листа, като си отбирате само онази част, в която няма жили.

Питката, която по възможност трябва да замеси домакинята, също трябва да бъде постна. По традиция питката се разчупва от най-възрастния мъж. Първото парче се отчупва и се поставя пред иконата на Богородица, второто е за къщата, а след това се раздават на обитателите на дома.

На масата не пропускайте да сложите чесън, орехи, лук, мед. Да не пропуснем каната с червено вино, а ако не сте привърженик на алкохола, можете да пиете сироп от сварения ошав. Сложете сухи сливи и ябълки във вода и добавете на литър течност 6 с.л. захар. Варите сместа 40 минути и накрая добавяте индрише.

В крайна смета какво точно ще сложим на трапезата, не е особено важно. По-съществената част от празника е това, че сме се събрали цялото семейство. Независимо че трапезата не изглежда идеално или така, както на вас би ви се искало – огледайте се, любимите ви хора са до вас, а именно в това е смисълът на празника.

източник: Готвач.бг

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации