31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Таен мост край Варна е обвит в 120-годишна мистерия

Най-четени

Още публикации

Една от отправните точки, за да го открием е квартал „Виница” – известна вилна зона в района. Пътят е стръмен и води само нагоре към гориста местност. Именно там някъде се намира и забравеното място. Срещаме се с любителя историк Красимир Керчев.

„Това е едно уникално място. Запазено кътче от природата, което е между две такива селищни единици”, поясни той, цитиран от „Нова телевизия“.

За акведукта не се знае почти нищо. Красимир обаче е успял да събере поне някаква информация през годините. „Тази милеорация, която е изградена и част, от която е мостът, е за водохващане. Съоръжението е напарвено през 19 век по нареждане на цар Фердинанд”, обясни той.

Според оскъдните сведения загадъчният мост е на около 120 години. Заставайки до моста веднага прави впечатление, че съоръжението е изключително запазено, а хората живеещи в района разказват, че ремонт тук никога не е правен. Според Красимир обаче е възможно акведукта да има и по-дълголетна история.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации