31.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, юли 23, 2024

Кметът Коцев се разходи из Морската градина и видя: Тъмни алеи, строежи, безстопанственост…

Най-четени

Още публикации

Вчера се разходих из Морската градина в тъмните часове на деня – между 17.00 и 20.00 ч. Потресаващото наследство на досегашното управление ме спъваше буквално на всяка крачка. С тръгването си от „Севастопол” в посока Фестивалния комплекс видях строителните пана около старата аристократична къща, която доскоро беше банка, а сега е част от известен варненски ресторант.

Там се прави ремонт и се изгражда преместваем обект – лятна градина. Това става в двора на къща, която е паметник на културата. С това обаче ще се скрие напълно красивата ѝ фасада. Разпоредих проверка на строежа – дали отговаря на строителните книжа, издадени от Министерството на културата и общината, и замяната на строителните пана с винили с визуализации на бъдещия обект, които да не загрозяват пешеходната улица.

Това споделя във фейсбук кметът Благомир Коцев.

Продължавайки разходката си, стигнах до входа на Морската градина, където установих, че около 30% от лампите не светят, 30% едва мъждукат, а останалите светят с различен спектър и излъчвана светлина.

Като цяло паркът беше тъмен, а беше пълен с посетители. Основната алея зад Морското казино пък бе обвита в пълен мрак. Веднага позвъних на районния кмет и поддържащата фирма, която е спечелила обществена поръчка през месец август.

Установих, че никой не знае защо лампите не светят. Изпратих екип на фирмата и причината се оказа неправомерна намеса в контролните табла, в които часовникът умишлено е разместен и настроен на лятно време, така че лампите да светват в много по-късен час.

Попитах как може някой да отваря и неправомерно да борави с електрическите табла. Отговорът беше, че всеки може да го направи, защото са лесно достъпни, но в случая това е направено умишлено и съвсем целенасочено от някой, който е запознат с техниката.

Освен това всички платки са некачествени, пред изгаряне, с изтекла гаранция и не подлежат на ремонт. Нови не са поръчвани. На всичкото отгоре договорът със сегашната фирма изтича днес и те вече нямат ангажимент да поддържат осветлението, за което никой от съответния отдел в общината не ме беше уведомил.

За това, разбира се, ще има последствия и още в първия работен ден на новата година ще започна процедура за пълно автоматизиране на осветлението в града, създаване на стандарти за качество на използваните материали и компоненти, както и за унифицирането им.

Подновяването на договорите с фирмите за осветление ще бъде свързано с подмяна на некачествените компоненти и остарели технологии с по-модерни, диодно осветление с еднакъв спектър и сила на светлината и прилагането на автоматизирани умни системи за управление. Електрическите табла ще се заключват и ще се наблюдават с видеокамери.

Живеем в XXI век и не може да си позволим това нехайство. Тъмнината в Морската градина, както и в целия град, ще е една от големите ми грижи през следващите месеци.

Разходката ми в Морската градина завърши около района на Делфинариума, където видях две къщи, които под маската на ремонти на полусъборени сгради са се превърнали в строежи. Две чисто нови триетажни къщи.

Поисках да ми изпратят строителните книжа за тези “ремонтно-възстановителни” работи и установих, че заповеди за тези дейности са издавани по времето на мандата на ГЕРБ.

Фактите говорят, че строителството в парка си е вървяло през цялото им управление, замаскирано като възстановителни ремонти. Явно безвремието в предизборната кампания е използвано за завършването на част от тези “ремонти”, които се появяват точно днес, в началото на моя мандат.

Разходката ми вчера трябваше да е приятна, но – уви – моите очи не виждат само лебедите и теменужките, а и проблемите в града. Поставям си за цел при всяка следваща разходка да оставам, дори и с малко, но все по-доволен от състоянието на градската среда на Варна. Ние варненци няма да живеем в този мрак и мизерия!

Поглеждам с решителност към новата 2024 г. и ви пожелавам да я посрещнете щастливи и спокойни!, завърша поста си кметът Коцев.

снимки: Благомир Коцев

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации